EUR: 334,92 Ft
CHF: 315,49 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Faltól falig falak

Ormótlan, korszerűtlen és több emberjogi kérdést is felvet – világszerte mégis számos állam igyekszik fallal megvédeni határait a hívatlanul érkezőkkel szemben. Íme néhány példa.

Amerikai Egyesült Államok: A kínai nagy fal után a második leghosszabb építménye lehet az USA és Mexikó határán folyamatosan épülő, 3300 kilométer hosszúra tervezett 4-5 méter magas fal. Anyaga többnyire beton alapba illesztett acél vagy egymás mellé helyezett acélelemek. 2013-ban a kormány dupla falas határsáv kialakítása mellett döntött, infrakamerákkal, őrtornyokkal és drónokkal megerősítve. Az elnöki címért induló Donald J. Trump idén június közepén bejelentette, hogy hatalomra kerülése esetén folytatja a falépítést.


FAL_USA_Mexiko

Az amerikai-mexikói határ Kaliforniánál

Izrael: Élen jár a falépítésben a zsidó állam is. Izrael falat húzott a gázai övezet köré, a ciszjordán határra, Egyiptom felé, minden határátlépési pont köré, sőt fallal védi azokat az újonnan létrehozott telepeket is, amelyek a nemzetközi jog értelmében illegálisan épülnek palesztin területen. Szögesdrótot, beton terelőket és előre gyártott, 10-11 méteres vasbeton hasábokból készült falakat egyaránt találni a közel-keleti állam területén.

Drótkerítés Izrael és Egyiptom határán

Drótkerítés Izrael és Egyiptom határán

Spanyolország: Ceuta és Melilla a Gibraltári-szoros afrikai oldalán található két spanyol fennhatóság alá tartozó exklávé, amelye a Marokkón át érkező afrikai bevándorlók számára az Európai Unió kapuja lehet. Feltéve, ha át tudnak jutni azon a 3-6 méter magas acélfalakból álló védvonalon, amelyet őrtornyok, könnygázszóró-fejek és katonák is őriznek.


FAL_Melilla

Melillánál zárva van az EU

Észak-Írország: Falak választják el Belfastban a függetlenség- és az uniópártiak által lakott területeket. Az 1969-től létrehozott határrendszert egymást váltva alkotják tégla- és betonfalak, fémlemezből és acélrácsból készült szakaszok.

Görögország: A bevándorlók megfékezésére kezdte el építeni néhány éve a görög kormány saját falát a török határon. A védelmi rendszer nagyrészt szögesdróttekercsekkel megerősített acélrács, amelyet egyes pontokon katonák is őriznek.

Kapcsolódó Cikkek