EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Budapest III.kerület

Fotómúzeum, válassza Óbudát!

A Hajógyári-szigetre hozná a Városligetből a Fotómúzeumot az óbudai önkormányzat – erősítette meg a Lokálnak a kerület sajtóosztálya. A terv megvalósulása azon múlik, hogy az intézet végleg kiszorul-e a Liget Budapest Projektből. A hírek szerint a Magyar Építészeti Múzeum mellett a fénykép tárlattal sem számolnak, ez esetben pedig a kerületi vezetés befogadná a kiállítóhelyet.

– A Hajógyári-sziget már csak azért is alkalmas helyszín, mert ennek fejlesztési elképzeléseit jelenleg alakítják ki (a Forster Központ irányításával), és ebben eleve szerepel múzeumi funkció. Logikusnak tűnik, hogy a koncepcióba felvegyék a Fotómúzeumot is – közölte az önkormányzat.


A Liget Budapest Projekt a Városliget teljes megújítását és komplex fejlesztését tűzte ki célul 2014-2018 között. A teljes projekt költségvetése megközelíti a 150 milliárd forintot. Az összegből terv szerint megvalósul majd egy múzeumi negyed, a park átfogó átalakítását is elvégzik, illetve a már meglévő épületek (Állatkert, Vajdahunyad Vára, etc.) modernizációjára is jut pénz.

látványterv

A Fotómúzeum látványterve – a Hajógyárin is jól mutatna

Persze, ezen felül is szólnak érvek a gyűjtemény Óbudára helyezése mellett: például az itt már létező múzeumi negyed, amelybe jól illeszkedne ez az intézmény is. A teljesség igénye nélkül a kerületben működik most a Vasarely Múzeum, a Fürdőmúzeum, a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, vagy a Kassák Múzeum is. Ez utóbbi névadójának munkássága egyébként szorosan kapcsolódik több sikeres hazai fotóművészhez, úgy mint Kati Horna, Robert Capa és Chiki Weisz. Vagyis a kiállítás még csak idegen sem lenne a környezetben.

Lapunk kérdésére, hogy mekkora költséggel járhat a Fotómúzeum áttelepítése, nem érkezett válasz a kerülettől. Azt mindenestre leszögezték, hogy a helyi turisztikai vonzerő kiépítésre vár, ezt pedig a Duna mentén érdemes elkezdeni. Megújulhat a Zichy-kastély, a Gázgyár és a Római-part is. Az ötletek támogatása egyelőre még kérdéses, viszont ennek kapcsán az önkormányzat arra is rámutatott, hogy a döntéshozóknak nem csak a belváros, hanem a tágabb Budapest fejlesztésében is érdemes gondolkodniuk.


Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.