2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Extra

Görbe Nóra: Nem tudtam, hogy pénzem jött

Futhat a pénze után Görbe Nóra. A népszerű színésznő késve tudta meg, hogy a Linda ismétlései után neki is jár jogdíj, így pénze egy részét a jogvédő már felosztotta a többi szereplő között.

̶  Egy internetes bejegyzésből tudtam meg, hogy létezik Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI), amely nekem is fizet. Felvettük a kapcsolatot, de már későn – foglalta össze röviden Görbe Nóra kínos jogi esetének kezdeteit a Lokálnak. A színésznő elsősorban azt kifogásolja, hogy bár a Linda című televíziós sorozat után őt illető, újabban keletkezett előadóművészi jogdíjakat, részletes elszámolás nélkül is, de kifizették neki, a korábbi összegeknek már bottal ütheti a nyomát.


̶  Mint megtudtam, ha a jogosult öt évig nem jelentkezik a pénzéért, akkor az összeget felosztják a produkció többi szereplője között. Legalább másfél évtizednyi jogdíjtól estem el, csupán azért, mert a jogvédő nem értesített arról, hogy jogosult vagyok – magyarázta a színésznő.

Az EJI honlapja pontos tájékoztatást nyújt arról, hogy miképpen kell egy művésznek regisztrálnia a szervezetnél, és hogyan osztják fel a keletkező jogdíjakat. A szabályzat tartalmazza azt is, hogy „a jogdíjfelosztás eredményéről minden olyan előadóművészt tájékoztatni kell, akinek a jogdíjfelosztás során jogdíja keletkezett”, illetve hogy „az EJI az érintett előadóművész, illetve az előadóművész tartózkodási helyének ismeretlensége miatt nem kifizetett jogdíjak elkülönített számlán történő kezelése ideje alatt a rendelkezésére álló eszközökkel megkísérli az érintett előadóművészt, illetve tartózkodási helyét felkutatni”. Szerettük volna megtudni az EJI-től, hogy csak azokat értesítik-e, akik már regisztráltak náluk, vagy ténylegesen minden jogosultat, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.


Segítségünkre sietett viszont Lábody Péter, a hazai jogvédőket felügyelő Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szerzői jogi főosztályának vezetője. Tájékoztatása szerint a vonatkozó törvény értelmében a „jogkezelő szervezetnek a jogosultak felkutatására az adott helyzetben tőle elvárható intézkedéseket szükséges megtennie”. Megtudtuk azt is, hogy ha a jogvédő megtette a tőle elvárható intézkedéseket, és a jogdíjat elkülönített számlára helyezte, de a jogosult felkutatása ezután egy évig nem sikerült, dönthet a jogdíj felosztásáról.

nora1 nora2

A vitában tehát annak kell eldőlnie, melyek is tulajdonképpen a jogvédőtől elvárható intézkedések. Ha ezt értjük, mindent értünk.

Kapcsolódó Cikkek