2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb XI.kerület

Házi koszt csalogat Ica Mamánál

Adomány gyűjtés a Dévai Gyermekotthon rászoruló lakói javára Vízivárosi Klub ( Fotó: Sáfár Tibor )

Ennyi jóból mit válasszunk?

Ica-Mama Húsboltja, a volt Bartók mozi szomszédságában, a Bartók Béla út sarkán több, mint 25 éve csábítja be ínycsiklandozó finomságai illatával a környékbelieket egy kiadós magyaros reggelire vagy ebédre. A mozi már nincs, de annak egykori közönsége ma is rendszeresen látogatja a saját húsból házi kosztot kínáló „talponállót”. A nyugdíjas korosztály éppen olyan jóízűen fogyasztja itt a reneszánszát élő grillcsirkét vagy sülteket, mint a fiatalok a főtt kolbászt mustárral, de nem derogál Ica-Mamánál enni a két tárgyalás között beugró öltönyös-nyakkendős üzletembernek sem.

Ica Mama a nyolcvanas évek végén nyitotta meg boltját a Bartókon. Akkoriban a közeli Bartók mozi közönsége volt az állandó látogatója.


– Mozi után jöttek az emberek főtt kolbászt enni. Nagy élet volt itt már akkoriban is. Mostanra a mozi megszűnt, de a mi közönségünk megmaradt, sőt mindig bővül a kör – meséli Vadászné Pallag Erika, Ica mama lánya, aki édesanyja halála óta viszi tovább az üzletet, és szeretné, ha nagyobbik lánya folytatná majd a családi vállalkozást.

– Nagyon szeretem ezt csinálni. A vendéglátás szép nagy feladat. Fontos, hogy mit és hogyan kínálunk a vendégnek. Nálunk a saját húsárúból készült ételek, a kedves kiszolgálás, a családias hangulat a meghatározó. Az étkezés mindig közösségi esemény, azon túl, hogy milyen minőséget eszünk, az sem mindegy, milyen környezetben, kiknek a társaságában fogyasztjuk el a jó és finom ételt. Mi a barátságos, emberi környezetben hiszünk – mondja Ica mama lánya. Pallagi Erikától azt is megtudjuk, míg korábban kizárólag a főtt kolbász és a sült hurka volt a fő menü, mióta ő átvette a boltot, színesítették az étlapot.


– Mindennap van menünk, amelyet saját alapanyagból készítünk. Húsért nem kell elmenni, de a hozzávaló zöldséget és savanyúságot is 20 éve ugyanattól a termelőtől szerezzük be. A menüt és az egytálételeket feltéttel, főleg a nyugdíjasok keresik, az egyedül maradt idős emberek, akik már nem kezdenek el főzni egymaguk miatt. A fiatalok a sülteket kedvelik, a grillcsirke viszont töretlenül sláger minden korosztálynál. Egy jó házi sült hurka-kolbászra még az öltönyös üzletemberek is bejönnek hozzánk – sorolja az Ica Mama Húsboltja vezetője. Hozzáteszi, ők nem éltek a vasárnapi nyitva tartás lehetőségével.

– Ez egy nyugis környék, szombat délután elcsendesedik. Vasárnap pedig mindenki otthon vagy a nagycsaláddal, barátokkal, ismerősökkel ebédel. Mi is ezt tesszük, egy napot pihenünk, hogy aztán a hét többi napján hazaival, házias hangulattal fogadjuk a helybelieket.

A grillcsirke örök kedvenc

Adomány gyűjtés a Dévai Gyermekotthon rászoruló lakói javára Vízivárosi Klub ( Fotó: Sáfár Tibor )

Vadászné Pallagi Erika (balra) üzletvezető maga is besegít a kedves kiszolgálásba

Adomány gyűjtés a Dévai Gyermekotthon rászoruló lakói javára Vízivárosi Klub ( Fotó: Sáfár Tibor )

Ica Mamánál kint állva is jólesik az étel

Adomány gyűjtés a Dévai Gyermekotthon rászoruló lakói javára Vízivárosi Klub ( Fotó: Sáfár Tibor )

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.