2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb V.kerület

Helló Budapest, sokat változtál!

Radnai Emília, Párizs, Budapest,

Radnai Emília

Radányi Emília 1948-ban ment el Budapestről, az elmúlt 67 évben Párizsban élt. Most pár napra hazalátogatott, hogy itt élő rokonai is felköszönthessék 90. születésnapján. A Lokál arról kérdezte az idős asszonyt, ez a Budapest miben más, mint az, amit itthagyott.

– Ami nekem a legjobban tetszik, hogy rendbe hozták az épületeket, szépen ki vannak festve, és tiszták az utcák. Ezt látom a kocsiból. Mikor elmentem innen, szegényesebbnek tűnt Budapest – kezdte a mesélést Emmike, hozzátéve, izgalmas történeteket ne várjak tőle Budapestről, hiszen azokban az időkben egy fiatal lány nem mászkált a városban. – Sokszor jut eszembe a Városliget, egész kicsi koromban ott sétáltam egy német kisasszonnyal. Az erzsébetvárosi Murányi utcai elemi iskolába jártam, utána a Rózsák terére. Anyukám sokszor vitt sétálni a Tisza Kálmán térre (ma II. János Pál pápa tér). Ezek szép emlékek nekem. Középiskolába az Erzsébet Nőiskolába jártam, az Ajtósi Dürer soron. Nagyon erős gimnázium volt, itt oktattak először lányoknak differenciál-integrálszámítást.


A 90 éves asszony azt mondta, iskola után azonnal hazament, csak színházba és vásárolni jártak el.

– Az sem úgy volt, mint manapság. Minden hónapban egyszer elmentünk édesanyámmal a Corvin áruházba megrendelni az árukat. A Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színházba volt bérletem, és az Operába is gyakran mentünk.


opera1945Radányi Emília 1944 áprilisában kezdett dolgozni a Külügyminisztériumban, innen helyezték ki a párizsi magyar követségre 1948-ban. Pár év elteltével visszahívták, de politikai okokból kint maradt, új otthonában. – 68 év nagy idő, és bár ezalatt többször jöttem Magyarországra, de Párizsban már nagyobb biztonságban érzem magam, mint itt Budapesten. Itt már nem tudok tájékozódni, nem mernék kérdezősködni a buszon.

Az idős hölgy a mai napig dolgozik egy migráns szolgálatnál, Párizsban orvosra szoruló, de franciául nem beszélő magyaroknak tolmácsol. Munkájáért tavaly köztársasági érdemrend arany fokozatával tüntették ki.

– Tavaly sem volt időm mindenre, és most sem.  Szívesen végigsétálnék a Váci utcában, hogy minden kirakatot megnézzek. A Gerbeaud cukrászdába is beülnék. Az akkoriban nagyon elegánsnak számított, de mivel édesapám köztisztviselő volt, mi azt nem engedhettük meg magunknak.

   váciutca váci

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.