2020. február 26., szerda
Géza

Életmód

Hol vagytok, gyeses apukák?

A gyerek személyiségfejlődése akkor is töretlen, ha apa marad vele otthon

A gyerek személyiségfejlődése akkor is töretlen, ha apa marad vele otthon

Bár már nem botránkozunk meg azon, hogy a férfiak is kiveszik a részüket a házimunkából, és a játszótereken is egyre több apuka guggol a gyerekekkel a homokozóban, Magyarországon még mindig csak a családok 5-6 százaléka dönt amellett, hogy nem az anya megy gyedre vagy gyesre, és marad otthon a babával. A döntésben főként a tradicionális családi szerepek és az államtól kapott anyagi juttatások játszanak szerepet. Apaként akkor éri meg a gyed, ha a férfinek nincs állása, vagy a feleség sokkal többet keres. Ám a férfiak átlagosan 15-20 százalékkal magasabb fizetése miatt ez kevés családban merül fel.

 

Az anyagiak mellett sokszor a férfiúi  a hiúság sem engedi, hogy az apuka maradjon otthon pelenkázni. Kevesen képesek lenyelni a békát, hogy pelenkázni kell, és kimondani a haverok előtt: gyesen vagyok. Van néhány európai ország, ahol az állam arra ösztönzi az apákat, ők is maradjanak otthon gyermekükkel. Svédországban például 60 napot kifejezetten az apáknak tartanak fenn, akik ezalatt fizetésük 80 százalékát kapják. Finnországban 12 napot kapnak a férfiak a fizetés 66 százaléka mellett. Németországban csak akkor kapható támogatás a teljes, 14 hónapos időszakon át, ha ebből 2 hónapot az apa használ ki. Hogy anyagilag is ösztönözzék az apákat, ezért erre az időre az előző havi nettó fizetésének 67 százalékát folyósítják.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Nemsokára összeáll a speciális artistaosztály

    Nemsokára összeáll a speciális artistaosztály

    Amint Kína egészségügyileg kockázatmentes ország lesz, megkezdheti a munkát a magyar artista osztály Pekingben – jelentette be Kovács Gábor Dénes képzési igazgató annak apropójából, hogy nemsokára elindul a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ programja, amelyben állami ösztöndíjjal, magyar artistaképző osztály indul Pekingben.

  • Cukorpótlás növényekből

    Cukorpótlás növényekből

    Sokan küszködnek azzal, hogy a szervezetük nem tudja feldolgozni a cukrot. Sőt vannak olyanok is, akik fogyókúra okán nem tesznek a teájukba, a süteményeikbe répacukrot.