2020. február 18., kedd
Bernadett

Aktuális

Interneten keresik a lányt, akit örökbe fogadhatnak

gabri_festmeny

A képzőművész édesanya készítette ezt a képet. Minden benne van, amit az érzéseiről elmondott

Saját tragédiánk rányitotta a világra a szemünket – vallja az a házaspár, amely úgy döntött, tragikusan elhunyt lányuknak szánt szeretetüket megpróbálják valaki másnak átadni. A közösségi médiában igyekeznek rálelni arra a fiatal lányra, akit örökbe fogadhatnának.

„Keresünk egy felnőtt korú lányt, aki családi szeretetre vágyik, és neki nem adatott meg, vagy elvesztette a rokonait, vagy csak nem kötődik hozzájuk” – adta hírül nemrégiben a közösségi médiában Gabriella és férje. A házaspár január közepén tragikus hirtelenséggel vesztette el húszéves lányát, a hiánya miatt érzett fájdalom vezette őket a döntéshez: szeretnének örökbe fogadni valakit, akiknek átadhatnák minden szeretetüket. Abban bíznak, az internet és a média nyilvánossága közvetlenebb és gyorsabb, mint az adminisztratív út.  Ugyanakkor óvatosak is, teljes nevüket és arcukat egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni. Zaklatásnak nem szeretnék kitenni magukat életük legfájdalmasabb szakaszában.


Árva szülők

– Nem lehet felkészülni arra, hogy elveszítjük a gyerekünket. Évtizedekkel előre tudjuk, hogy a szüleink egyszer meg fognak halni, mégis mekkora fájdalom, amikor el kell tőlük búcsúznunk. De hogyan lehetnénk készek erre? – kérdezte Gabriella, aki elárulta, lányuk elvesztése után döbbentek rá férjével arra, hogy tragédiájukkal nincsenek egyedül. Sőt! – Egyre többen kerestek bennünket olyanok, akikkel hasonló szörnyűség történt. Akkor értettük meg, létezik olyan, hogy „árva szülő”, amire nincs megfelelő szó. Nem lehet leírni ezt az állapotot… Aki elveszti a gyerekét, kívül kerül mindenen, furcsa és idegen lesz más emberek számára.


Orokbefogadas_2

Az utolsó születésnap, amit még együtt ünnepeltek. Az ünnepelt, Gabriella lánya viccből eltakarta az arcát. Mellette édesanyja nevet

Ez így történt Gabrielláékkal is, annak ellenére, hogy van egy huszonéves fiuk is, akit teljes szívükből szeretnek. Az elvesztett gyermek azonban nem pótolható.

– Egy lány gyerek más. A felnőtt fiúk már távolságtartóak, önállóak. Egy kamasz lánynak még épp úgy jól esik egy összekacsintás, egy kézfogás, egy ölelés, mint a szülőnek. Mi ezt is elvesztettünk a lányunkkal együtt. Nagyon hiányzik a gyerek közelsége – magyarázta Gabriella, aki elmondta, emellett egy felismerés vezette el őket a közös döntéshez.

– Saját tragédiánk rányitotta a világra a szemünket. Csak ekkor fogtuk fel igazán, milyen sok gyerek él a világban a család szeretete nélkül. Ezért merült fel bennünk, hogy örökbe fogadjuk valakit, akinek éppen erre a szeretetre van szüksége – mondta.

Életre szóló döntés

A hivatalos, adminisztratív út azonban hosszú és fáradságos, ráadásul a házaspár úgy véli, kevés alkalom van arra, hogy az örökbe fogadandó gyermek és leendő szülője igazán megismerje egymást.

 Abban bízunk, hogy az interneten keresztül több emberhez jut el a történetünk és a szándékunk, és így több az esély megtalálnunk egymást azzal, akivel éppen egymásra van szükségünk – fejtette ki a gyászoló édesanya. – Nem sietünk, nem kapkodunk. Bár máris rengetegen kerestek meg bennünket, mi egy életre szóló döntést szeretnénk hozni, ezért addig keresünk, amíg szükséges.

 

Szükség van a gyászra
– Nehéz megélni a tragédia bekövetkezése után azt az időszakot, amíg be nem következik az úgynevezett elengedés – mondta Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta általánosságban szerettünk elvesztéséről. – A pszichológia ezt hívja gyászmunkának. Ezen mindenkinek át kell esnie, még akkor is, ha fájdalma elviseléséhez közben más eszközöket is keres. Ami igazán gyógyít tehát, az az idő, és a szembenézés a történtekkel.

Kapcsolódó Cikkek