EUR: 339,34 Ft
CHF: 318,70 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Sport

Gyuri bácsit kell figyelni a derbyn

Szinte hihetetlen, de Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója már 80 éves. Persze, ez nem azt jelenti, hogy otthon pihenne. Most például ismét régi nagy szerelmével, a lóversenysporttal foglalkozik. 

lokal_sport_karpati_5.szam

Kárpáti György sokat járt a lóversenypályára (fotó: a szerző felvétele)

Ma már kevesen tudják, de a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó nem csak ebben a sportágban volt tehetséges.
– Olyannyira nem, hogy egy ideig egyszerre vízilabdáztam, úsztam, és fociztam a Fradiban – mondta a Lokálnak Kárpáti György. – Végül a vízilabda nyert, és ezt nem bántam meg.


Egy olyan fényes és sikeres pályafutás után, ami Kárpáti György mögött áll, sokan talán nem is tudnának arra a kérdésre válaszolni, melyik a három legkedvesebb emlékük, de ő gondolkodás nélkül rávágta: a három olimpia bajnoki cím. – 1952-ben, 56-ban és 64-ben szereztem aranyérmet, és ez minden siker felülír – mondta Kárpáti, aki a Lokállal megosztotta egyik régi trükkjét is. – A kétméteres vízilabdázók között én alacsony termetűnek számítottam, így birkózni nem igazán tudtam, és nem is akartam velük. Inkább egy cselhez folyamodtam: előbb átdobtam a fejük felett a labdát, majd a víz alatt átúsztam a lábuk között. Szinte mindig bejött.

A nagyszerű sportoló elárulta, a vízilabdázás mellett van egy másik nagy szerelme is: a lóverseny. – Hatvan éve járok lóversenyre. Régebben óriási társasági élet volt egy-egy ilyen rendezvényen. Színészek, sportolók, művészek együtt fogadtak a lovakra, együtt örültek egy-egy nyereménynek, és együtt bosszankodtak, ha nem jött be a tipp. Nem is emlékszem olyan Derbyre, amin ne lettem volna kint. Sőt, nem csak Magyarországon, de külföldön is jártam lóversenyre. Amikor Ausztráliában éltem, Puskás Öcsivel minden évben kimentünk a Melbourne Derby Day-re, ami a világ egyik legnagyobb versenye.


És hogy a hatvan év alatt sokat vesztett-e Kárpári György? – Van egy titkom. A futam előtt mindig a zsoké szemét nézem. Ha a szeme “nevet” nem fogadok rá, mert link. Ha feszült, koncentrált szempárt látok – na akkor kell fogadni. De hogy a kérdésre válaszoljak: rengeteget nyertem és csak keveset vesztettem. Maradjunk annyiban, aki a július 3-5 között rendezendő Magyar Derbyn mellém ül és engem figyel, biztosan nem jár rosszul.

lokal_sport_karpati3_5szam

Kapcsolódó Cikkek