2020. február 29., szombat
Elemér

Egyéb XXII.kerület

Isten éltesse, Zsuzsanna néni!

Gecső gránitLindner Ernőné Gecső Zsuzsa testnevelőtanárt köszöntötték 100. születésnapján kollégái, tanítványai és barátai. Zsuzsa néni a Kelenhegyi úton él, első munkahelye a Szent Margit Gimnázium volt, ahol 99 éves koráig még Szeretet-tornát tartott most nagymama- és dédikorú volt diákjainak. A TF-ről való eltanácsolása után a Budai Nagy Antal Gimnáziumban talált jó közösségre.

– Mi összetartozunk, egy család vagyunk. Engem a Budai befogadott, és én nagyon jól éreztem magam itt, csakúgy mint a Szent Margitban, ahová egészen tavaly őszig még lejártam Szeretet-tornát tartani. Nagyon nagy öröm mindig, ha találkozunk – mondta az ünnepelt .


Gecső Zsuzsa megélt két háborút, 1956-ot és a megtorlások időszakát. A TF-ről azért tanácsolták el, mert az állt a dossziéjában: „bár templomba jár, tanítványai mégis tisztelik”.

– Mi, amikor a tanári hivatásra készültünk, nagyon komolyan vettük, ami Sík Sándor, az igazgató tanácsadója által írt TF-imádságban szerepelt: „Önts belém szeretetet és tiszteletet a rám bízandó ifjúság iránt; munkakedvet, kitartást, lelkesedést és önfeláldozást, hogy a magyar jövendő méltó munkása legyek.” Ma is kívülről tudom, az első sorától az utolsóig. Ez belénk égett. A Kádár-korszakban sem titkoltam a hitemet, még beszélni sem kellett róla: a bukfencben is ott volt a Jóisten – mesélte Zsuzsa néni. Gecső Zsuzsa nagy szeretetben élt férjével, akit 1992-ben vesztett el, de Ernő bácsi versein keresztül ma is vele van. Öt gyermeket neveltek fel, hármat eltemettek. Zsuzsa nénit most lányai: Terézke, Zsuzsi, Kati, Magdi és Ernő fia veszi körül. No és a 15 unoka, meg a 18 dédunoka.


– 1989-ben rehabilitálták, és a TF címzetes egyetemi tanár címet adományozott neki, pár évre rá Matolay Elek-életműdíjjal tüntették ki. Pedagógusi érdemeiért 2005-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet kapott. Zsuzsa néni egyébként a TF-en is robbantott, új diplomát kellett neki kitalálni. Ő az egyetlen, aki 75 évet tanított és még él, csak neki van Gránit diplomája! – árulta el Fleck Ottó. A régi kolléga és jó barát úgy fogalmazott: egy életajándék, hogy Zsuzsa néni tanítványai lehettek. Századik születésnapjára Zsuzsa néninek volt tanítványai egy 100 darabból álló takarót készítettek, amelynek minden darabja egy üzenet valakitől.

– Nagyon köszönöm, hogy ennyit dolgoztatok miattam. A Jó Isten áldjon meg benneteket, adja, hogy minden vágyatok teljesüljön!

 

Kollégák és tanítványok köszöntötték Zsuzsa nénit

Kollégák és tanítványok köszöntötték Zsuzsa nénit

Zsuzsa néni a 100-as takaróval

Zsuzsa néni a 100-as takaróval

Az örökifjú 100 éves

Az örökifjú 100 éves

Tanítványai köszöntik Zsuzsa nénit

Tanítványai köszöntik Zsuzsa nénit

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.