2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Életmód

Itt az ideje megenni a növényeket!

bloggerek

Csonka Zsolt (balról), Bezselics Ildikó, Jókuti András és Takács Nóra

Itthon is akad már rá példa, a nemzetközi trendekben viszont valóban elterjedt a hagyományos, ugyanakkor szokatlan növényi alapanyagok felhasználása a gasztronómiában. Ennek népszerűsítésére négy blogger közös veteményeskertet hozott létre a Corvinus Egyetem arborétumában. A Piknikkert fantázianévre hallgató kezdeményezést az Unilever is felkarolta, az ágyasokba pedig olajnövényeket is telepítettek.

Reteklevélpesto - hogy mi?

Reteklevélpesto – hogy mi?

Egyik közülük a repce, amelynek olajtartalma a napraforgóénál is magasabb, a zsírsavösszetételében pedig igen intenzív az Omega-3 jelenléte. A repce emellett E vitaminban is gazdag, ezen tulajdonságai miatt pedig a margarin gyártás egyik kedvelt olaja.


A margarin izgalmasságát Bezselics Ildikó is felfedezte magának, a Két cica konyhája szakértője – a kert egyik alapítója – például egyedi fűszermargarint kevert ki. Azt is elárulta, mártogatósok készítését is tervezi mangoldból, vagy spenótból.

Jókat mondanak, furcsákat főznek

 

A repce persze nem csak kenve, hanem csurgatva is finom: a repce méz ízvilágára már Jókuti András hívta fel a figyelmet. A Világevő blog írója arról beszélt, hogy a friss zöldségek a világ csúcséttermeiben is egyre inkább kiszorítják a távolról utaztatott hozzávalókat. – Az a divat, hogy a séfek saját kertjükből adnak hozzá gyakran elfelejtett, többnyire egyszerű alapanyagokat az ételeikhez – magyarázta.


A Piknikkert kiötlői között van Takács Nóra is, a Hogyan legyek jó nő blog megálmodója. A szépségtanácsadó a projektet bemutató sajtótájékoztatón a búzavirág sokoldalúságát ismertette, amely nem csak bőrápolásra és hajtisztításra kiváló, hanem az édesszájúaknak is nagy kedvencévé válhat. – Kandírozva, fagylaltban, szörpként tálalva, vagy éppen süteményekbe bedolgozva is komoly függőséghez vezethet – sorolta.

18485382785_c971885c9d_h

Limonádé levendulával – jöhet a kánikula

 

És hogy a növények felhasználását ne csupán a vegetáriánusok, hanem a húsimádók is kiélvezhessék, azért Csonka Zsolt kezeskedik. A Butcher’s Kitchen séfje különleges pácban forgatja meg steakjeit, többek között levendulából készültben is. A Piknikkert terményeiből a bloggerek egyébként ételeket is kreálnak, ezek bemutatását szeptember elejére tervezik.

18299100499_3339b67340_n

Bloggerek egymás között

Kapcsolódó Cikkek

  • Így élvezzük a nyugdíjaséveket

    Így élvezzük a nyugdíjaséveket

    Sokan tartanak attól, hogy a nyugdíjas kort elérve hirtelen egyedül maradnak, kiesnek a munkahelyi kapcsolatokból. Pedig a nyugdíj korántsem jelenti mindennek a végét, sőt!

  • Össznépi munkahelyi hazugságok

    Össznépi munkahelyi hazugságok

    A magyar munkavállalók kellemetlen vagy éppen a laikusoknak nehezen elmagyarázható munkakörük miatt is állítottak már valótlant arról, hogy mit dolgoznak – derül ki Magyarország vezető állásportálja, a Profession.