EUR: 334,67 Ft
CHF: 314,39 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Budapest XVIII.kerület

Itt forgott az Utánam, srácok!

Negyven éve vetítették először az Utánam, srácok! című ifjúsági tévésorozatot, mely két lakótelepi fiúcsapat rivalizálásáról szólt. A fiktív várost Miskolcból és Budapestből gyúrták össze. Az 1974 nyarán forgatott jelenetek közül sokat az Eötvös Loránd Általános Iskolában vagy annak környékén vettek fel. Az akkori statiszták közül többen ma is az intézmény tanárai.

kovács krisztián

479802_366981373408692_462970909_n

Így festett negyven éve az iskola

eötvössuli

És így néz ki most

A szintén Kovács Krisztián főszereplésével készült Keménykalap és krumpliorr sikerét követően jöhetett az újabb ifjúsági teleregény az Utánam, srácok! Emlékeztetőül a sztori lényege: a telepi kulcsosgyerekek kalandjain izgulhattak a nézők. A forgatás a mai napig beszédtéma a XVIII. kerületi Lakatos lakótelepen, ahol az Eötvös Loránd Általános Iskola helyszínül is szolgált, valamint sok diák a filmvásznon is megjelent. 1974 nyara mozgalmasan telt a telepen.


312374_366980963408733_2097819703_n

“Áldiákok” a folyosón

Lakatos ltp iskola Szücsne Rózsavölgyi Erika ( Fotó: Sáfár Tibor )

Szűcsne Rózsavölgyi Erika a forgatási helyszínként is szolgáló kémia teremben fogadott minket

 

– Már tavasszal jártak nálunk a készítők, és válogatást tartottak, ki az, aki elég jó lenne színésznek. Többen is bekerültek így a produkcióba – mondta lapunknak Szűcsné Rózsavölgyi Erika, aki akkoriban is az iskola kötelékébe tartozott és most. Igaz, akkor diákként a padsorban ült, hosszú évtizedek óta viszont alsós tanítóként a katedra a bázisa. – Akkor egy modern, látványos épület volt az iskoláé, sok fával. Azon az őszön mentem ötödikbe. A szünetben pedig a telepen megláttuk a kamerákat, a forgatást, és mindig ott lógtunk bámulva a nagy sztárokat., Ki ne ismerte volna akkor már Kovács Krisztiánt vagy Jelisztratov Szergejt?! Úgy néztünk rájuk, mint ma a nagy hollywoodi sztárokra. Nekünk pedig néha szóltak a filmesek, hogy ugorjunk haza az iskolaköpenyünkért és a táskánkért, majd csináljunk úgy, mintha épp suliba jönnénk.

376338_366981040075392_140246929_n

A nyári szünetben is bejártak a gyerekek

A statiszták nem is tudtak semmit a történetről, csak a tévében szembesültek azzal, mihez is adták arcukat.


– A barátnőmmel benne is vagyunk, de csak hátulról. Akkor könnyen ki is szúrtuk magunkat, ma már alig ismerem fel magam, ha újra látom a jeleneteket. A helyszínt már könnyebben azonosítom. Azt például nem tudtuk, hogy Miskolcon is forgattak, de biztosra vettük, hogy nem itt, mert hegyek errefelé nincsenek.

A tanítónéni szerint a forgatás utáni őszön, valamint a bemutató után beszédtéma volt a film, de hamar visszazökkentek a hétköznapokba.

– Nagy dolog volt, mert azelőtt ilyet még nem láttunk. Ráadásul kordokumentumként is felfogható, a telepről ez az egy felvétel készült akkoriban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.