EUR: 335,45 Ft
CHF: 316,15 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Extra

Jakupcsek: miért tabu a szex?

Szexfóbiák és szexuális averzió beszélgetés Jakupcsek Gabriella   (Fotó: Máté Krisztián)

Gyakorló édesanyaként Jakupcsek tudja, hogy milyen fontos a szexről beszélni. (Fotó: Máté Krisztián)

Vajon mennyire beszéljen őszintén egy szülő a gyerekével a szexről? És egyáltalán mikor? A szexről márpedig muszáj beszélni, különben komoly gátlásokat, sőt, fóbiákat okozhat – állítják a szakemberek.

Jakupcsek Gabriella két nagyfia, a 30 éves Bálint és a 27 éves Marcell mellett már megtapasztalta, hogy egy bizonyos kor után elengedhetetlen, hogy a szülők nyíltan beszéljenek gyermekeikkel a szexualitással kapcsolatos témákról. Sőt, szerinte épp azzal okozhat egy szülő kárt a gyerekének, hogy nem hajlandó beszélni a témáról.


– Fontos, hogy egy generáció úgy nőjön fel, hogy objektíven tudjon a szexualitásról beszélni és ne legyen tabu ez a téma. Anyaként az ismeretterjesztés oldalát vállaltam és vállalom magamra majd a kislányom esetében is. A gyerekek engem egyébként szerencsére soha nem sokkoltak semmilyen kérdésükkel, nálunk ezzel valahogy sosem volt probléma. Persze a mi családunkban is megvoltak a kötelező körök, nyíltan beszélgettünk és bármit kérdezhettek ebben témában is. Szerintem ha egy szülő nem zárkózik el, akkor nyíltabbak lesznek a gyerekei – vélekedett Jakupcsek, akinek  7 éves kislánya, Emma Róza esetében persze még jócskán várat magára a nagy beszélgetés.

Az MSD Pharma Hungary sajtótájékoztatójának háziasszonyaként azonban megdöbbentő adatokkal szembesült és nem győzte hangsúlyozni a szülök felelősségét abban, hogy a kiskorúak hogyan fogadjak majd a felnőtté válás ezen szakaszát. – A szülő felelőssége, hogy elvigye a gyerekét egy megfelelő szakemberhez, ha valamit nem tud megfelelően elmagyarázni neki. Felelősségre és bizonyos egészségügyi ismeretekre is megtanítja így a gyereket. A szexuális ismerteket nyilván mindenki saját maga tapasztalja, ha azonban valaki tele van félelemmel, fóbiával, ott valami nem stimmel. A félelem pedig sok esetben abból fakad, hogy nincsenek meg az ismeretei, nem beszélt vele senki nyíltan a szexualitásról – vélekedett lapunknak Jakupcsek Gabriella.


1D__7501_02.09_2 copy

Ridikül: Jakupcsek Gabriella a népszerű női talkshow műsorvezetője

Kapcsolódó Cikkek

 • 15 kiló a kis vízilólány

  15 kiló a kis vízilólány

  A kis törpe víziló nemcsak elképesztően édes, hanem nagyon különleges is. Az európai állatkertekben 128 egyed él összesen, így volt nagy öröm, amikor a kis csöppség január 20-án a Szegedi Vadasparkban világra jött.

 • Vajna Tímea: Remélem Andy büszke rám

  Vajna Tímea: Remélem Andy büszke rám

  Fergeteges produkciók, hatalmas poénok, megdöbbentő leleplezések – igazán izgalmasra sikeredett a TV2 Nicsak, ki vagyok? – A rejtélyek színpada első adása. A műsorban három szereplő – Szőke Zoltán, Jolly és Vajna Tímea – lepleződött le, akik közül csak Timi kilétét sikerült Ábel Anitáék csapatának eltalálnia, így ők egy ponttal indítanak a vasárnapi adásban, ahol újabb négy szereplő lép majd színpadra.