EUR: 339,21 Ft
CHF: 319,20 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

Július 6-ig zárva maradnak a görög bankok

Egy hétig, július 6-ig zárva maradnak a görög bankok – derült ki a hétfő hajnalra Athénban megjelentett hivatalos kormányközlönyből.

Athén, 2015. június 29. A Nemzeti Bank egyik bezárt athéni fiókja előtt egy férfi 2015. június 29-én. A kormány a betétkiáramlás megfékezésére tőkekorlátozást vezetett be és elrendelte a bankok zárva tartását, mert megszakadtak a tárgyalások Görögország nemzetközi hitelprogramjáról a görög kormány és a hitelezők képviselői között. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

A Prokopisz Pavlopulosz államfő és Alekszisz Ciprasz aláírásával jegyzett dokumentumban a helyzet rendkívüliségével magyarázták a lépést, amelyet a görög pénzügyi rendszer és az ország gazdaságának védelme tesz szükségessé, mert az Eurócsoport június 27-i döntése nyomán korlátozták a görög bankok számára elérhető likviditás összegét.


Arra az időre, amíg zárva tartanak, a bankok azonban nem számítanak fel hitelkamatot.

A görög pénzügyminisztérium intézkedése nyomán 60 euróban limitálták azt az összeget, amelyet helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek a pénzjegykiadó automatákból. Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre.

A különböző termékekért és szolgáltatásokért a Görögországban kibocsátott kártyákkal lehet fizetni, de csak az ország területén.

Külföldi bankkártyákra külön rendelkezést ad majd ki a görög pénzügyminisztérium.

Az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy a külföldön kibocsátott hitel- és bankkártyákkal korlátozás nélkül lehet majd pénzt felvenni az automatákból. Ennek elsődleges haszonélvezői a Görögországba látogató turisták, valamint a vendéglátás. Vasárnap sok aggódó külföldi turista ugyanis a görögökkel együtt állt sorba a pénzkiadó automatákhoz, attól tartva, hogy a korlátozások rájuk is vonatkoznak majd. A pénzkiadó automaták legkésőbb hétfőn késő délutántól lesznek ismét használhatóak.

Kapcsolódó Cikkek