2020. február 18., kedd
Bernadett

Budapest VII.kerület

Kerekeken guruló kerek finomságok

Budapest Bakering Street food pékség, pékáru  (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

A szemünk előtt zajlik egy sikertörténet. Lendvai Ádám társaival mini buszt, trolit és villamost készített, melyekből nagyon finom, úgynevezett ringeket árulnak Belső-Erzsébetvárosban. Már a próbanapon megrohamozták őket a vásárlók, nem csak mert finom, olcsó és könnyen fogyasztható az étel, hanem mert mindenkit lenyűgöznek a kis kocsik.

Látványosságnak sem utolsó, amikor a Budapest Bakering csapata kitolja kis kocsijait az utcára. Május végén kezdték működésüket és szinte percek alatt híressé váltak.


– Teljesen egyedülálló, hogy egy új ötlet ennyire könnyen elterjed és ilyen jó fogadtatásra talál – mondta Lendvai Ádám, a Budapest Bakering tagja. Az aprócska buszt, villamost és trolit egyelőre még csak tesztüzemben használják, napi pár órában róják vele Erzsébetváros utcáit. – A tervünk az, hogy már reggel 7-kor kezdünk, hogy a reggeli nélkül munkába rohanókat is ki tudjuk szolgálni. És természetesen éjszaka is kínáljuk majd ringjeinket azoknak, akik megéheztek a buli hevében – magyarázta Ádám.

Ez az alapötlet: új típusú street food-dal kínálni az embereket, de egyelőre a finomságoknál nagyobb sikert aratnak a kocsik.


– Az egész elképzelés a városról szól, a BKV-járművek pedig ikonikusak és egy kicsit retrók is. Azt látom a felnőtteken, hogy kihozza belőlük a gyereket. Nagyon sokszor halljuk: Hú, de cuki! A cuki szó pedig olyan mint egy nevetés, így az egész projekt körül jó a légkör – magyarázta Lendvai Ádám, aki képzőművészként maga tervezte a kocsikat.

– Nagyon jól néznek ki, le is fotóztuk magunkat mellettük – mondta a Lokálnak Sarah, aki turistaként érkezett a városba. – Most nem vagyok éhes, de veszek egyet, hogy később megkóstoljam.

Budapest Bakering Street food pékség, pékáru  (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

És a fiúk által árusított ringek alkalmasak arra, hogy a táskánkba tegyük. Nem morzsálódik, nem szárad ki.

– A ring egészséges, prémium alapanyagokból készül és az is nagyon fontos, hogy olcsó. Azért tudjuk 300 forintért adni, mert nagy mennyiséget forgalmazunk – tájékoztatott Ádám, aki szerint sikerük titka, hogy vállalkozásukban sok az újítás, de mégsem túlságosan új.

– Az ötletünk kifejezetten innovatív, mobil alkalmazást fejlesztettünk ki, hogy bárki láthassa a telefonján, éppen hol vagyunk. Így nem kell minket keresgélni az utcákon. Hamarosan arra is lesz mód, hogy ha egy helyről sokan hívnak minket egy gombnyomással, mi megyünk házhoz. A mobil kocsiknak nincs hagyománya nálunk, de még Európában sem, csak Ázsiában jellemző. Ugyanakkor mégsem meghökkentő, azonnal meg tudunk velük barátkozni. A termékünk is új, de nem szokatlan. Ez a ring tulajdonképpen egy töltött bagel, amit pedig Magyarországon is ismerünk.

 A csapat gőzerővel dolgozik azon, hogy minden igényt kielégítsenek, új kocsikat építenek, új ízeket találnak ki, és szervezik, hogy más kerületekben is felbukkanhassanak.

– Nagyon örülök a sikernek, de hatalmas a nyomás, nem igazán alszom! Ez egy édes probléma, hogy fel kell nőni a saját sikerünkhöz! – nevetett Lendvai Ádám.

 

Budapest Bakering Street food pékség, pékáru  (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Mi az a street food?

Azokat az ételeket hívjuk így, melyeket az utcán, sétálás közben is elfogyaszthatunk. A felgyorsult tempójú életvitel miatt váltak szükségessé, hogy tartalmas ételeket ily módon is elkészítsenek, becsomagoljanak. Budapesten is számos helyen vásárolhatunk street food-ot, ma már frissen készült leveseket is vehetünk papírpohárban, melyet sétálás közben megiszunk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rollereznél? Engedély kell!

  Rollereznél? Engedély kell!

  Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

 • Ciao, Giro!

  Ciao, Giro!

  Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.