EUR: 335,46 Ft
CHF: 315,90 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Belföld

Két hét és indul a dinnyeszezon!

Két hét múlva indul az igazi magyar dinnyeszezon, 220-240 ezer tonna görögdinnyére számítanak idén – mondta az MTI-nek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke pénteken, a dombegyházi Euro TÉSZ Kft.-vel közösen rendezett szezonnyitó szakmai rendezvény előtt.

WatermelonsKifejtette: Magyarországon jelenleg körülbelül 5800 hektáron termelnek görögdinnyét, a vetésterület 60 százaléka Dél-Békésben található. Sárgadinnyét valamivel több mint 500 hektáron termelnek, a termés kétharmada fólia alatt van.

Ledó Ferenc elmondta: az átlagosnál jobbnak tűnik az idei termés minősége, a mostani hűvös időjárás viszont késlelteti az érést.


A görögdinnye 40-45 százalékát exportálják, elsősorban Németországba, Csehországba és Lengyelországba.

Sárgadinnyéből a várakozások szerint 17-18 ezer tonna lesz, itt az exportmennyiség minimális.

Az elnök hangsúlyozta: örülnének, ha 120-130 forintos fogyasztói árral tudnának a termelők indulni, és csak augusztus közepére csökkenne 80-100 forint közelébe a dinnye ára. Úgy fogalmazott: így keletkezhet annyi jövedelmük a termelőknek, hogy a következő szezonban is tudjanak vetni.

Az MTI kérdésére kifejtette: a hektáronkénti termelési költségek nagyon változóak lehetnek az alkalmazott technológia függvényében, de átlagosan kilogramonként 30-50 forint költséghez 20-30 forint logisztikai (tisztítási, csomagolási) díj tevődik.

Kapcsolódó Cikkek