2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb V.kerület

Kezdődhet a Nagyboldogasszony felújítása

Budapest, 2015. június 16. Osztie Zoltán plébános sajtótájékoztatót tart a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia régészeti feltárásáról a Városházán 2015. június 16-án. Befejeződött a templom régészeti feltárása, a következő hónapokban felújítják az altemplomot, majd a felső templomot rekonstruálják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Osztie Zoltán plébános reméli, hogy jövő húsvétra befejeződnek a munkálatok
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Befejeződött a  Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia régészeti feltárása, a következő hónapokban felújítják az altemplomot, majd a felső templomot.  Az altemplomot úgy rekonstruálják, hogy abban az Árpád-korig visszamenően bemutatják a különböző építészeti rétegeket. Ezt követi a felső templom felújítása. Itt fogják egy járható üveglap alatt elhelyezni az ásatások során előkerült római kori emlékeket.

A Március 15. téren álló templom a főváros tulajdona, a mostani felújítást pedig a főváros és a minisztériumi támogatásból a plébánia közösen finanszírozza.


Osztie Zoltán plébános elmondta: a világörökség részét képező templom a feltárás eredményeképpen 14 építéstörténeti korszakot tud dokumentáltan bemutatni.

A most előkerült legjelentősebb leletegyüttes a római kori, amely alapján kiderült, hogy egészen a hétszázas évek közepéig volt ezen a területen római helyőrségi tábor. Korábban ugyanis a történészek úgy vélték, a négyszázas években megszűnt.


Belvárosi_plébániatemplom_budapest_1

Már a 11. században is templom állt a mostani Nagyboldogasszony Főplébánia helyén

A plébánia számára a legfontosabb a román kori bazilika fölfedezése és föltárása, amelynek alapfalai egy az egyben kerültek elő. Az 1100-as évek fordulóján épült, háromhajós, nagy bazilika jelentősége és értéke a lébényi Szent Jakab-templomhoz, a jáki templomhoz, illetve a budavári Mátyás-templomhoz mérhető – mondta Osztie Zoltán.

A most kezdődő felújításról a templom plébánosa elmondta: az altemplomi részben háromféle teret alakítanak ki. Egy imádságos teret, kiállítótereket, valamint közösségi tereket, hiszen a  főplébániának nincs plébániaháza, azt ugyanis az Erzsébet híd építésénél elbontották.
A távirati iroda beszámolója szerint a plébános reményét fejezte ki, hogy 2016 húsvétjára végeznek a munkálatokkal.

Kapcsolódó Cikkek