2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Kína lenyomta Japánt

Japán helyett immár Kína büszkélkedhet Ázsia legtöbb világszínvonalú egyetemével – derült ki a The Times Higher Education című brit felsőoktatási szakfolyóirat ázsiai egyetemeket rangsoroló 2015-ös összeállításából (Asia University Rankings 2015).

A szárazföldi Kínának 21 egyeteme szerepel az első százban, ami hárommal több, mint tavaly: a Pekingi Egyetem a negyedik, a pekingi Csinghua Egyetem ötödik a sorban.


A kelet-ázsiai ország különleges igazgatású területei is jól szerepelnek a szerdán közzétett összeállításban: Hongkongból hat, Makaóból egy egyetem jutott be a legjobb ötven közé. A hat hongkongi intézmény közül kettőt a top tízbe soroltak.

Továbbra is a Tokió Egyetem Ázsia elsőszámú felsőoktatási intézménye, ám Japánnak csupán 19 egyeteme került be a legjobb százas mezőnybe, a tavalyi húszhoz képest, ami “összesítettben” második helyezést jelent a szigetország számára.

A ranglistát 13 tényező, egyebek közt az adott intézményben folyó oktatás, kutatás és tudásátadás színvonalának, valamint az egyetem nemzetközi kilátásainak a figyelembevételével állítják össze.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.