2020. február 18., kedd
Bernadett

Budapest

Koktélban édesszájúak vagyunk

citromfűMegdőlni látszik a hiedelem, miszerint a koktél női ital. Egy nemrég végzett kutatásból az derült ki, hogy az erősebbik nem képviselőinek legalább a fele szívesen rendel valamilyen kevert italt, ha alkoholt akar fogyasztani. A Somersby online felméréséből az is kitűnt, a budapestiek sokkal nyitottabbak a koktélok iránt, és jobban is ismerik őket. A Lokál pedig annak járt utána, milyet is igyunk most, hogy kitört a nyár!

Nemzetünk tagjai, ha színes alkoholos italokról van szó, az édesszájúak közé tartoznak. A kutatás eredményei szerint a koktélfogyasztók körében egyértelműen az édesek a legkedveltebbek. A gyümölcsös, cukros kreációkat a válaszadók 62 százaléka szereti, a hölgyek körében ez a szám még magasabb is, kétharmaduk vonzódik az édes italokhoz.


És, ha már a számoknál tartunk, a budapestiek szeretnek is koktélozni, a válaszadók 95 százaléka mondta azt, hogy időről-időre fogyaszt ilyen italt, szemben a vidékiekkel, akiknek 14 százaléka még soha nem is ivott.

Kozma Zsombor bartender szerint a felmérés számai reálisak, a tapasztalat pedig valóban az, hogy a kisebb vendéglátói ipari egységekben éppúgy, mint a prémium szórakozóhelyeken az édes a kapósabb. Pedig ilyenkor nyáron jobb a savanykás.


– Melegben érthetően a gyengébb italokat kedvelik a vendégek, ezen belül is a mojito a legmenőbb, különböző ízesítésekben. Az idei sláger szirup egyértelműen a citromfű, de emellett a piros gyümölcsös szirupok illetve a mangó is nagyon népszerű – magyarázta a szakember, aki azt is hozzátette: jellemző, hogy a férfiak inkább a magasabb szesztartalmú koktélokat fogyasztják, illetve a shootokat, vagyis a kis pohárba kimért erős alkoholokból kevert rövid koktélokat.

 

A nyár itala: Citromfüves mojito

A nyár itala: Citromfüves mojito

 A nyár koktélja

Jól felárazzák a díszítést
A koktélok a kocsmáktól a prémium szórakozó helyekig szinte bárhol elérhetőek a nagyközönség számára. Az árakban viszont óriási a különbség. Vegyük az egyik legnépszerűbb buli italt, a long island-et. Egy kocsmában vagy pubban ennek az ára 1200 forint körül mozog, a belvárosi top szórakozóhelyeken ennek azonban a duplájába is kerülhet az ital. Alapvető különbség nincs, inkább az eszközöket és a díszítést fizetik meg a vásárlók, mintsem az italt és benne lévő alkoholt.

Citromfüves mojito

Hozzávalók:

 • 15 ml mojito menta szirup
 • 15 ml citromfű szirup
 • 20 ml lime
 • 1 db citromfű
 • 1 pohár szóda
 • 45 ml fehér rum
 • pár darab mentalevél

Kapcsolódó Cikkek

 • Rollereznél? Engedély kell!

  Rollereznél? Engedély kell!

  Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

 • Ciao, Giro!

  Ciao, Giro!

  Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.