2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Budapest

Krémesen egyszerű

Sztanó Orsolya

Sztanó Orsolya a krémek királynője

Mit tegyünk a kenyérre? Nehéz kérdés ez azoknak, akik nem akarnak adalékanyagokkal teletömött csomagolt élelmiszert enni, vagy az év 365 napján házikolbászt vacsorázni. Itt az ideje, hogy felfedezzük a dipeket, vagyis a mártogatósokat, melyeknek egyik legnagyobb hazai szakértője és mestere Sztanó Orsolya, szakácsnő.

Az angolszász nyelvterületen a dip már sok éve ismert fogalom, mi még csak most kezdjük felfedezni a mártogatós krémeket.


– A dipeket sokan ismerjük, gondoljunk csak a nachosra a mozik büféjében, a tartármártásra a sült burgonyához, esetleg a padlizsánkrémre. Azt, hogy ezeket máshogy is lehet csinálni, Sydneyben fedeztem fel diákkoromban – Orsolya, aki először azért vásárolta Ausztráliában a szupermarketben kapható előrecsomagolt dipeket, mert olcsó megoldásnak számítottak. Mint mondja, olykor számára egészen meghökkentő ízkombinációkkal találkozott és ez indította be a fantáziáját.

– Akkor született meg bennem a gondolat, hogy ennyi pénzből jobbat is tudok csinálni és elkezdtem kikísérletezni az első receptjeimet – mesélte a ma már krémszakértő szakácsnő. Mostanra már több tucat kombináció fűződik a nevéhez, számos gasztrofesztiválon mutatta már meg saját gyártású, tartósító szerektől mentes termékeit, mellyel újradefiniálta a hazai mártogatósokról alkotott közízlést.


– A dipek elkészítésénél nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni az egyszerűségre és a szezonalitásra. A legfrissebb  alapanyagok beszerzése után csupán némi fűszerre és krémesítésre van szükség és percek alatt ízletes szószokat lehet készíteni – árulta el a Lokálnak módszerének titkát.

IMG_0258

A pestókat tehetjük tésztára

A legfontosabb az, hogy a dip ízes legyen. A krémeket legtöbbször egy hétig is el lehet tartani, tartósítószerek nélkül. Fontos még, hogy sokan nem esznek meg csak úgy barmit. Ez is nagy előnye a mártogatósoknak, hiszen a legtöbb gasztroenterológiai betegséggel küzdő, vagy speciális étrendet követő számára is elkészíthetők érvelt Orsolya a mártogatósok mellett, melyekből valóban van a repertoárján laktóz- és glutén mentes, vagy vegán is. De Orsolya attól sem tart, hogy a húsimádóknak ne ízlene mondjuk a napszárított paradicsomos peszto.

 

Ruccola peszto
Hozzávalók:
200g ruccola
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
100 g parmezán sajt
1 csipet só
1 csipet bors

Elkészítése:
A ruccolát, a parmezán sajtot, a fokhagymát helyezzük  turmixgépbe. Közepes fokozaton, olívaolajjal folyamatosan lassan felöntve pürésítjük, ha nagyon sűrű, önthetünk még hozzá olajat. Tésztákhoz és mártogatósokhoz is tökéletes.

Tipp: a parmezán sajt mellé tehetünk akár egy kis túrót vagy ricottát. A fokhagyma és a bors mennyiségét is növelhetjük ízlés szerint!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.