2020. február 17., hétfő
Donát

Életmód

Külföldi kalandjairól mesél a sztárszakács

Bereznay Tamás szinte az egész világot bejárta: gyakorlatilag mindenhol főzött már. Rómában diplomata rendszámú kisbusszal száguldott a villamossíneken, hogy időben megetessen több száz embert, Franciaországban egy iskolai menzán készített gourmet fogásokat, Londonban pedig harcsafilé helyett élő harcsákkal lepte meg egy beszállító. A mesterszakács azonban örömmel áll a kihívások elé, legutóbb egy közösségi irodában készített ebédet, a lakásból kialakított ideiglenes iroda dolgozóinak. 

bereznay_tamas_4A rugalmas munkavégzés híve Bereznay Tamás. A konyha ördöge vallja, főzni gyakorlatilag bárhol lehet, ráadásul munkája nem csupán ebből áll, rengeteg szervezés és adminisztráció vár minden nap a sztárszakácsra. Tamás ezért is tartja remek kezdeményezésnek egy hazai távközlési cég által életre hívott Dolgozz Otthonról Napot, hiszen bár nagyon szívesen tölti idejét saját éttermében, de rengeteg elfoglaltsága miatt gyakran a távolból intézi teendőit. Az akció felhívja a figyelmet arra, hogy az otthonról vagy egyéb alternatív helyszínről történő munkavégzés ugyanolyan hatékony lehet, és számos előnnyel jár.


„Azt gondolom, hogy a rugalmasság, a mobilitás és a modern technika minden munkakörben az embereket segíti. Bár az én szakmám valamelyest helyhez kötött, de korántsem csupán egy konkrét helyszínhez kapcsolódik. A saját éttermem vezetése mellett tanítok, rengeteget járok vidékre és bizonyos üzleti ügyek pedig a számítógéphez is kötnek. Hála az okostelefonnak és a mobiltechnikának, arra is volt már példa, hogy főzés közben a telefonomon írtam meg egy árajánlatot, ami nem várhatott” – magyarázta Tamás, aki a legkalandosabb helyszínekről is mesélt, ahol valaha főzött.

„Bográcsozni vagy grillezni bárhol lehet, így nem nagyon tudok olyan helyszínt, ahol életemben ne főztem volna. A legtöbb olyan emlékem, amikor „szorult” helyzetbe kerültem, nagyobb rendezvényekhez köthető. Rómában egy nagyon pici, rosszul felszerelt konyhában főztünk egy 250 fősre tervezett eseményen, ahova végül több mint négyszázan érkeztek. Elég kaotikus volt, de azt sosem felejtem el, ahogy a diplomata rendszámú kisbusszal a villamossíneken hajtottunk végig az alapanyagokkal” – idézte fel a mesterszakács. „Hasonlóan emlékezetesre sikerült egy franciaországi gourmet fesztivál, amiről a helyszínre érve kiderült, hogy a polgármester meghívott nyolc országot, hogy történjen valami a városában, de ennél többet nem nagyon tett. Órákat vártunk a reptéren, illetve már a helyszínen is, mire kiderült, szállásunk sincs. Elég feszült hangulat uralkodott, úgyhogy az egyik fogáshoz otthonról hozott pálinkában érlelt aszalt szilva nem élte meg a fesztivált. Egyetlen konyha volt, így végül mi a helyi iskola menzáján főztünk” – nevetett utólag a kalandon Bereznay.


 „Londonban egy kis török étteremben dolgoztunk, az akkori magyar kulturális évad keretén belül. Két hétig csak a mi ételeinket szolgáltuk fel, még külön étlappal is készültünk, de a helyszínre érve át kellett értékelnünk mindent, mert még sütő sem volt. A hús előkészítő pult hiányát pedig akkor éreztük igazán, amikor a rendelt harcsafilé helyett élő kis harcsák érkeztek az étterembe” – mesélte a konyha ördöge.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fahidi Éva: Mindent el kell követni, hogy az ember éljen!

  Fahidi Éva: Mindent el kell követni, hogy az ember éljen!

  Anne Frank híres író szeretett volna lenni, a kamaszlány történte aztán a történelem borzalmas eseményei miatt memento lett, de ugyanakkor a töretlen remény regénye is. Az Operettszínház Anne Frank naplója monooperáját Süle Dalma adja elő, az est második felében a nézők A képfaragó című darabot tekinthetik meg.

 • Pihenjen, amennyit tud!

  Pihenjen, amennyit tud!

  Sokan vannak, akik reggelre fáradtan ébrednek, pedig amikor aludni tértek, minden rendben volt.

 • Sótlanul vagy sósan a jó?

  Sótlanul vagy sósan a jó?

  Nem tudni pontosan, hogy mikor került be az ételekbe az első só, az mindenesetre már tisztázódott – a régészeti kutatásoknak köszönhetően -, hogy az ősember nemigen foglalkozott azzal, hogy így ízesítse zsákmányát.