2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Extra IV.kerület

Legendás filmek forogtak nálunk

Azt minden újpesti tudja, hogy az Állami Áruház jeleneteinek többségét az akkor elkészült Újpesti Áruházban forgatták az ötvenes évek elején. Aki figyelmesen nézte anno a Kántor című sorozatot, annak pedig az tűnhetett fel, hogy az István út-Losonc utca környékén is megfordult Madaras József , vagyis Csupati őrmester. De A sose halunk meg, a Sorstalanság, a Fel a fejjel, vagy A szerelem nem szégyen című filmek is nálunk forogtak. Vajon miért ilyen kapós kerületünk a filmes körökben?
Sose halunk meg

Sose halunk meg

– Újpesten van valami, ami idevonzza a stábokat. Olyan, mint egy város a városban – magyarázza népszerűségünket Bóka László színház- és várostörténész. – Van itt falusi negyed, városi negyed, folyó, kikötő, minden, ami kellhet egy filmhez, ahol nem az a lényeg, hogy egy épület monumentális legyen – magyarázta a szakember, aki szerint egyébként Budapest általában különleges adottságokkal rendelkezik a többi európai nagyvárossal szemben.

– A II. világháború végén nem pusztult el annyi minden, mint például Drezdában. Nálunk a teljes épületállomány 27 százaléka semmisült meg. Ez is szörnyű, de tempósan kezdődött az újjáépítés is és ügyeltek a stílusra. Van tehát egy olyan fővárosunk, mint ami olyan, mintha. Mindig találhatunk olyan helyet, olyan környéket, amely nem igényel díszletet vagy más komoly beépítést. Mindig el lehet adni magát a várost, mint díszletet, és ez egyedülálló. Prágában például már hangsúlyosabb az óváros, ott nem  lehet azt mondani, hogy ez századfordulós környék.  Budapest viszont “elmegy” a XIX. században is, a XX. században is, és persze képes képviselni mai önmagát is egy moziban, ahogy azt tette számos akciófilmben mostanság.
A szakember szerint nagyon szeretjük a “jé!” érzést, vagyis a bennünk élő lokálpatriótát erősíti, ha felismerünk egy-egy kedves helyszínt a filmvásznon.
– Ki ne bökdösné a párját a moziban, amikor Budapest egy-egy helyszínét felismeri és azt mondja mosolyogva: látod, az ott a Duna part. Nézd már, az meg a Gozsdu udvar! Az ott pedig nem az Illek Vince utca? Jól esik az embernek, ha a szülőhelyét viszontláthatja egy gigaprodukcióban. Akárhogyan is, de olyankor dagad az ember mellkasa.
Állami Áruház

Állami Áruház

Nálunk készült
A Kántor 5 részes, fekete-fehér magyar krimisorozat volt, melyet 1975–76-ban forgattak. Főszereplője a híres magyar rendőrkutya Kántor, és gazdája, Csupati törzsőrmester, akit Madaras József játszott.
Itt nyomozott Csupati és Kántor

Részlet aKántor című filmből. Madaras József a kutyával, az István út és a Losonc utca sarkán

 

 

A Szerelem nem szégyen című, Jávor Pál, Tolnay Klári és Gőzon Gyula nevével fémjelzett romantikus vígjáték jeleneteiben feltűnik az újpesti vasúti Duna-híd. Igaz, még a háború előtti állapotában, a filmet ugyanis 1940-ben forgatták.


a szerelem nem szégyen- grabb

A Pepit alakító Mály Gergő (balra) és Gróf Kátay Kázmér szerepében Jávor Pál a Duna parton, háttérben a híd

Újpest, IV. kerület, 4. kerület, A szerelem nem szégyen, Újpesti vasúti Dunahíd

Az újpesti vasúti Duna híd ma

 

A Fel a fejjel egy cirkuszi komédia, igazi sztárszereposztással:Latabár Kálmán, Ferrari Viloletta, Bnekő Gyula és Básti Lajos. A cirkuszi sátrat a rendező, Keleti Márton, A Szent László tér környékén állíttatta fel.

Újpest, IV. kerület, 4. kerület, Fel a fejjel!, Szent László tér,

A Szent László tér adott otthont a cirkusznak

fel a fejjel grabb

A Fel a fejjelben szereplő cirkuszi sátrat Újpesten állították fel

 

Koltai Róbert és Szabados Mihály, vagyis Gyuszi bácsi és Imi, az Illek Vince utcában házalt a vállfákkal, a Sose halunk meg című filmben. A történet szerint egy vidéki kisvárosba utaztak.


sose halun meg ujpest-grabb

Ebben a jelentben a Sose halunk meg című filmben az Illek Vince utcán zörög végig a lovaskocsi

Újpest, IV. kerület, 4. kerület, Sose halunk meg, Illek Vince utca, keramit kövek,

Az Illek Vince utca ma

 

A Sorstalanság megrázó jeleneteit pontosan 10 évvel ezelőtt forgatta Koltai Lajos, többek között a Görgey és az István utca sarkán.

Újpest, IV. kerület, 4. kerület, Sorstalanság, Görgey utca, István utca, Külvárosi Kávéház és étterem

A Sorstalanság egyik helyszíne a Görgey utca, -István utca sarka

Sorstalanság

Jelenet a Sorstalanság című filmből

 

Azt valamennyi újpesti kívülről fújja, hogy az Állami Áruház  jelenetei az Újpesti Áruházban játszódnak. Az ’50-es évek legsikeresebb filmvígjátékában a néhány mondatos szerepeket is a legnépszerűbb színészek alakították. Érdekesség, hogy az egyik eladó szerepére Rátonyi Tóbert is pályázott, de végül Horváth Tivadar lett Rezsőke.

Állami Áruház

Az Újpest Áruház a filmben Állami Áruházként szerepelt

Újpest, IV. kerület, 4. kerület, Állami Áruház, Újpesti áruház, Árpád út, István út

Ma ilyen az emblematikus épület

 

Kapcsolódó Cikkek