2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Sport

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöki posztjáról Gömöri Zsolt – közölte Szabó László, a Magyar Olimpiai Bizottság fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának tagja kedden Budapesten.

A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke azt mondta, az elmúlt hetekben sportolókkal, sportvezetőkkel, illetve az MPB elnökségének tagjaival is egyeztetett, s a tárgyalások végén megállapodtak abban, hogy a péntekre kiírt tisztújító közgyűlésen a tisztújítás elmarad, ennek új időpontját az ülésen tűzik ki.

“Azért döntöttünk úgy a sportolókkal és sportszövetségekkel közösen, hogy javasoljuk a tisztújítás elhalasztását, mert erre most nem alkalmasak a feltételek, nincs mód a felzaklatott körülmények, az idő rövidsége, s más egyéb okok miatt arra, hogy tisztességesen nekifusson a közgyűlés a tisztújításnak” – jelentette ki Szabó László, majd hozzátette, mivel az MPB-nek jelenleg nincs felügyelő bizottsága, ezért azt most pénteken megválasztják. A testület egy elnökből és két további tagból áll majd, neveket azonban Szabó nem mondott, de jelezte, többekkel tárgyalnak.


“Mindannyian azon dolgozunk, hogy olyan felügyelő bizottsági tagokat válasszon a közgyűlés, akik hitelesek, bírják a teljes magyar parasport támogatását, és személyük, eddigi munkájuk, szakképzettségük, hozzáértésük lehetővé teszi, hogy a testület komoly, hiteles és súlyos legyen” – mondta Szabó László, s jelezte, az elkövetkező napokban az MPB elnöksége által felkért jelölőbizottság állítja majd össze a felügyelő bizottságba pályázók névsorát.

A FODISZ elnöke azt mondta, meggyőződése, hogy a megállapodás “bírni fogja mindenkinek a támogatását, ugyanúgy a közelmúltban megszólaló parasportolókét és sportvezetőkét, valamint az MPB-ben tagként mandátummal rendelkező tagszervezetekét is.”


Szabó László hangsúlyozta, a FODISZ nem tagja az MPB-nek, de látva az elmúlt hetekben kialakult “áldatlan és méltatlan helyzetet”, a szervezet elnökeként úgy döntött, hogy “külső szereplőként” igyekszik megnyugvást hozni a szerinte “tarthatatlan” szituációba, amelynek nyomán a sportolók nem tudnak nyugodtan készülni a versenyeikre.

“Azt tapasztaltam, hogy a tárgyalások során minden egyes szereplő együttműködő volt, s arra törekedett, hogy a megoldás felé haladjunk, illetve valamilyen módon helyezzük nyugvópontra az MPB körül kialakult feszült helyzetet” – mondta Szabó László.

A sajtótájékoztatón részt vett Dani Gyöngyi paralimpiai ezüstérmes vívó, aki reményét fejezte ki, hogy az MPB újra “a régi fényében tündökölhet” majd, illetve hogy a parasportolók újra versenyzőkként, s nem “botrányhősként” nyilatkozhatnak a sajtónak. Hozzátette, az a céljuk, hogy béke legyen, s pénteken egy olyan közgyűlést tartsanak, amelyen konszenzusra tudnak jutni.

Szabó László újságírói kérdésre azt mondta, a megállapodás része volt az is, hogy Gömöri Zsolt nem maga jelentette be a lemondását. Hozzátette, Deutsch Tamás alelnökkel is tárgyalt, erről azonban többet nem árul el, mert szerinte az nem lenne tisztességes Deutsch Tamással szemben. Az MPB alelnökének távolmaradását firtató kérdésre azt felelte: nem hívta meg az eseményre Deutschot. Jelezte, hogy az egyeztetéseken felvetődött az alelnök, valamint a teljes elnökség lemondása is, erre azonban azért nem került sor, mert ez egy teljes, azonnali tisztújítással járt volna, erre azonban a magyar parasport – mint Szabó mondta – most nincs felkészülve.

Szabó szerint Gömöri azért most mondott le, mert “belátta, hogy a közgyűléshez nyugalomra van szükség, s ezt így lehet megteremteni.” Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az MPB-t ideiglenesen – technikai értelemben – az alelnök és egy elnökségi tag közösen vezeti, ők rendelkeznek aláírói jogosultsággal. Az elnökségbe a jelölteket a közgyűlés állítja majd, de a vezető testületnek csak az egyharmada lehet “kívülálló”, a többieknek az MPB tagszervezeteiből kell kikerülniük.

Az MPB vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban. A politikai pártok közül az MSZP és a Jobbik is többször lemondásra szólította fel Gömörit és Deutsch Tamást, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pedig arra utalt nyilatkozatában, hogy Gömöri Zsoltnak le kellene mondania.

Kapcsolódó Cikkek