2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Aktuális

Leragadtunk az óraállásnál

Hogyan lehet valakinek egy csodaszép nyugati autója, fillérekből, alig pár tízezer kilométerrel? Nem egyenes úton, azt sejtheti a kedves olvasó. Lapunk munkatársa felkeresett egy autókereskedőt, aki lerántja a leplet azokról az illegális módszerekről, melyekkel értékesebbé tehető egy elhasznált vagy lopott autó.

Kicsit nehezebb lesz a dolguk a kilométer óra visszatekerésből hasznot húzó kereskedőknek, ugyanis hamarosan online adatbázisból kérdezhetjük le a megvenni szándékozott jármű óraállását. Az intézkedés célja, hogy minél inkább visszaszorítsák az illegális tevékenységet. Lapunk megkeresett egy, a témában igen jártas autókereskedőt, aki maga is élt már illegális módszerekkel.FullSizeRender


– Tulajdonképpen egy kétperces folyamatról van szó, amikor egy számítógépes szoftver segítségével visszapörgetjük az órát. Régebben ez 5-10 percig is eltarthatott, mivel akkoriban manuálisan, egy gombostűvel kellett visszapöckölni a számokat – mesélt az illegális praktikákról a kereskedő.

Az okokat hosszasan lehetne taglalni és informátorunk is az anyagiakat emelte ki leginkább, illetve egy, a magyarokra jellemző furcsa mentalitásbeli témát.


– A magyarok leragadtak az előző rendszerben. Mindenki 25-30.000-es kilométeres óraállással akar autót venni, mert attól tartanak, hogy 100.000 kilométernél majd tönkremegy a kocsi és vehetnek egy újat. Ha megnézzük az autókereskedéseket egy 100-150.000 kilométeres kocsit szinte lehetetlenség már eladni – mesélte kérdésünkre.

Szakértőnk elmondása alapján, akár 20 százalékkal jobb áron is eladható lesz egy visszatekert autó, de szerinte nem minden esetben érdemes kockáztatni. – Inkább az értékes, nyugati kocsiknál érdemes “bejátszani” a kilométeróra visszatekerését, mivel egy régi ócskavas esetében jóval alacsonyabb az így megnyerhető összeg.

Ennek ellenére bizonyosan “űzik ezt a sportot” az idősebb kategóriában is. Egészen megdöbbentő autókat lehet találni a használt autókkal foglalkozó portálokon. Egy gyors keresésből kiderül, hogy több mint 1300 olyan járművet hirdetnek, amelyeket 1999 előtt gyártottak, kilométer órájuk mégis 100 ezer alatt áll. A 15 évnél idősebb kategóriát megtartva több mint 400 olyan autóra leltünk, amelynek órája 50 000 kilométernél kevesebbet mutat, ami havi 280 kilométernél alacsonyabb használatra utal.

Kapcsolódó Cikkek