EUR: 340,48 Ft
CHF: 319,84 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Belföld

Magyarország felfüggeszti a menekültek visszafogadását

Felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból – a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – közölte a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel. Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán mindezt úgy kommentálta, hogy Magyarország “megtelt”, és nem tudná kezelni, ha elkezdenének visszaáramlani azok a menekültek, akiknek az ügyét más országokban kedvezőtlenül bírálták el. Az Európai Bizottság közölte, hogy azonnali magyarázatot kért Magyarországtól a döntésről.

Technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti “a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását” – a menekültek visszafogadását más uniós országokból – a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – közölte a BM.

Hozzátették, hogy az illegális bevándorlással érintett uniós tagállamok közül a legleterheltebb Magyarország erején felül veszi ki részét a helyzet kezeléséből, az ország kimerítette a rendelkezésére álló kapacitásokat.


A közleményben hangsúlyozták, hogy a magyar rendőrség június 22-ig az ország schengeni külső határain 60 620 ember – ezen belül a magyar-szerb határszakaszon 60 089 embert – fogott el tiltott határátlépés miatt.

“Magyarország a rendelkezésére álló kapacitásokat kimerítette” – tették hozzá, azzal együtt, hogy a helyzet gyors cselekvést kíván, Magyarországnak lépnie kell még az Európai Unió döntései előtt. Magyarország az uniós szolidaritás jegyében arra kérte a dublini rendszer tagállamait, hogy ne indítsák el az előre tervezett menekült transzfereket, illetve újabbak indítását egyelőre ne tervezzék. A magyar hatóságok dolgoznak a kapacitások bővítésén, ez időt vesz igénybe – tették hozzá.


Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna kedd esti hírműsorában azt mondta: már hetek óta beszélnek arról, hogy a magyar ellátórendszer megtelt, naponta 600-800 ember érkezik a zöldhatáron át illegálisan Magyarországra, ami óriási terhet ró azokra, akik a bevándorlók regisztrációját végzik.

“Nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország erején felül veszi ki a részét abból a küzdelemből, ami itt zajlik, míg – méltatlan módon – csak a mediterrán országokat sújtó dolgokról beszélünk” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak van-e joga felmondani az úgynevezett dublini rendeletet (az EU egyik menekültügyi jogszabálya, melynek értelmében a menekültek csak abban az uniós tagállamban nyújthatnak be menedékkérelmet, ahol először léptek az európai közösség területére), azt válaszolta, hogy nem nagyon van más választása, hiszen a magyar ellátórendszer nincs felkészülve a menekültáradatra.

Hozzátette, hogy ezzel láthatóan az unió sem tud mit kezdeni; “egy rendszerszintű hibával állunk szemben, ezt mi folyamatosan mondjuk, várjuk azokat az intézkedéseket és válaszokat, amelyek európai szinten és a tagállamok szintjén is tudnak segíteni a kialakult helyzet kezelésében” – mondta Kovács Zoltán.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány kiírta Magyarországot Európából azzal, hogy technikai okokra hivatkozva, határozatlan ideig felfüggesztette a menekültek visszafogadását más uniós országokból. Az ellenzéki párt úgy fogalmazott, a kabinet szánt szándékkal sértett meg egy fontos nemzetközi egyezményt belpolitikai céljai érdekében.

Azt írták, Magyarország a legalapvetőbb felelősséget sem vállalja az itt regisztrált menekültekért. A pár száz menekült ellátása és a felelős menekültpolitika helyett a kormány inkább kiteszi a megtelt táblát – fogalmaztak, hozzátéve, a menekültellenes kormányzati politika odáig fajult, hogy veszélybe kerültek a menekültek ellátására szánt magyar EU-s támogatások is.

Az Együtt – Korszakváltók Pártja szerint a kormány leszerepelt emberségből, és folyamatosan árt a magyar nemzeti érdeknek azzal, hogy elszigeteli Magyarországot nyugati szövetségeseiktől. A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány veszélyben lévő embereknek nem akar segítséget nyújtani – közölték.

Szerintük nincs szó tömeges visszafogadásról, 2015 első negyedévében Németországban 2952 menedékkérő nyilatkozott úgy, hogy Magyarországról érkezett és 42-en jöttek vissza közülük Magyarországra.

Az Európai Bizottság közölte, hogy azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, miért függesztette fel a menekültek más uniós tagállamokból való visszafogadását. Miután Magyarország technikai okokkal magyarázta lépését más államoknak, az Európai Unió tudni akarja, hogy milyen lépések történtek a probléma megoldására – jelentette a Reuters hírügynökség egy uniós szóvivőre hivatkozva.

“Minthogy a dublini rendelet nem tartalmaz olyan lehetőséget, amely szerint a fogadó tagállamok felfüggeszthetnék a menekültek átvételét, a bizottság azonnali magyarázatot kért Magyarországtól arra, hogy milyen természetű és kiterjedésű technikai akadályról van szó, és milyen intézkedések történtek ennek kezelésére” – jelentette ki a bizottság egyik szóvivője.

A dublini rendelet tiszteletben tartására szólított fel az osztrák belügyminiszter a magyar bejelentés után. Johanna Mikl-Leitner az APA osztrák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy aki továbbra is határok nélküli Európát akar, annak be kell tartani a schengeni határokat, s ugyanez vonatkozik a dublini rendeletre is. A belügyminiszter elmondta: Ausztria kész segíteni Magyarországnak a nehéz helyzetben. Negyven rendőrt küldünk a szerb-magyar határhoz, egyértelmű, hogy egy ilyen segítség nem szabad, hogy egyoldalú maradjon – mondta az osztrák belügyminiszter.

Kapcsolódó Cikkek