2020. február 17., hétfő
Donát

Budapest VI.kerület

Megújul a tér, de a Gomba marad

nyugatilátványMegkezdődött a terézvárosi önkormányzat idei legnagyobb léptékű fejlesztése, a Nyugati tér teljes megújítása.

Szeptember közepén már a megújult Nyugati téren sétálgathatunk, sőt le is ülhetünk a zöld felületek közelében. Egyelőre a bontási munkálatok zajlanak, de 120 nap alatt teljesen átépítik a Belváros egyik fő terét. Nem minden tűnik el, továbbra is mondhatjuk:”Találkozzunk a Gombánál!”


A kerület tájékoztatása szerint a beruházással 120 nap alatt olyan tér jön létre, amely méltó kapuja lesz az Európa egyik legszebb világörökségi területével rendelkező kerületnek.

Nyugati tér felújítás   (Fotó: Máté Krisztián)

Nyugati tér felújítás (Fotó: Máté Krisztián)

– Azt szeretnénk, ha szeptember közepén már a megújult Nyugati téren sétálhatnának a járókelők – mondta Papp László alpolgármester egy rádióinterjúban, hozzátéve, a beruházás összköltsége 509 millió forint, ebből 295 millió forintot biztosított Tér-Köz pályázaton a Fővárosi Önkormányzat.

A Nyugati tér Budapest egyik legforgalmasabb közterülete, 1982 óta azonban jelentős változások nem történtek itt. A mostani beruházás során a terület teljesen átalakul.

– A több osztatú lépcsősor kicsit szűkebb lesz, csak két osztás lesz benne, azaz nem lesz benne annyi pihenő. A Nyugat-európai mintákhoz kapcsolódva az egyik oldalon lesz a gyalogos közlekedés, a másikon, a nagyáruház előtt pedig dupla lépcsősorokon kiülős rész, ezt zöld felületek övezik majd. A tér burkolata is megújul, újra működni fog a szökőkút. A mindenki által ismert ”Gomba”megmarad, mint találkozási pont – magyarázta Papp László, hozzátéve, második ütemben a Jókai utca torkolatát szeretnénk majd megcsinálni.

nyugatilátványterv

Kapcsolódó Cikkek

 • Rollereznél? Engedély kell!

  Rollereznél? Engedély kell!

  Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

 • Ciao, Giro!

  Ciao, Giro!

  Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.