EUR: 339,47 Ft
CHF: 319,42 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Belföld

Menekültek ezreit irányítanák Magyarországra?

A déli határon húzódó kerítés felépítésének bejelentése után újra előtérbe került kvótarendszer. A tervet Magyarország elutasítja, ami valószínűleg nem véletlen: az Európai Bizottság tanulmánya alapján ugyanis hazánknak évente akár tízezernél is több bevándorlót kellene befogadnia.

Az idei év első három hónapjában 185 ezer új menedékkérőt regisztráltak az Európai Unió tagállamaiban, több mint felük Németországban és Magyarországon folyamodott menekültstátusért – közölte az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az egymillió lakosra vetített menedékkérelmek száma messze Magyarországon a legmagasabb. Míg az unió egészében egymillió emberre 365 menedékkérő jut, Magyarországon 3322. Magyarország után Svédországban és Ausztriában a legmagasabb ez a szám, valamivel több, mint 1100.

A kormány bejelentése után több képviselő is a kvótarendszert hozta fel a határzár alternatívájaként és arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországnak mindössze néhány száz bevándorlót kellene befogadnia. Gyurcsány Ferenc 800, míg Fodor Gábor 307 emberről beszélt. Csakhogy az Európai Bizottság (EB) javaslatából és az Eurostat legfrissebb adataiból (lásd keretes írásunkat) ennél jóval magasabb szám rajzolódik ki.


Az EB kétféle módon osztaná szét a menedékjogot kérőket, melyet áttelepítésnek (resettlement) és áthelyezésnek (relocation) neveznek. Az áttelepítés egy egyszeri 20 ezer menekültet érintő program lenne, melyből Magyarországnak 307 embert kellene befogadnia – ez lehet a Fodor Gábor által említett szám. Az áthelyezési programban azonban már nincsen személyi korlát és Magyarországra a menedéket kérők 1,79 százalékát irányítaná.

Az Eurostat adatai alapján ez csak az első negyedévben több mint 3300 embert jelentett volna, a 2015-ös év egészére vetítve a szám pedig a 10 ezret is meghaladhatja. Pontos adatot azért nehéz mondani, mert az elképzelés olyan személyekről beszél, akiknél „egyértelmű nemzetközi védelem szükséges”. A 2014-es évben menekült kérelemért folyamodó mintegy 625 ezer ember 30 százaléka kapott ilyen minősítést. A 2015-ös első negyedév adataiból az látszik, hogy éves alapon 85 százalékkal nőtt a menekült státusért folyamodók száma. Ha ezt a növekedést a 2015-ös évre vetítjük és megtartjuk a 30 százalékos arányt, akkor idén 350 ezer ember kaphat „nemzetközi védelmet” az EU-ban. Ez esetben pedig Magyarországnak egyetlen év alatt több, mint 6200 bevándorlót kellene befogadnia.


Pozzallo, 2015. május 19. Az olasz parti őrség illegális bevándorlókkal teli hajója érkezik a szicíliai Pozzallo kikötőjébe 2015. május 19-én. (MTI/AP/Carmelo Imbesi)

Kapcsolódó Cikkek