2020. február 17., hétfő
Donát

Budapest XIV.kerület

Mesél a múlt

A Szugló utca- Róna utca sarkán pózolt büszkén ez az anyuka, valamikor 1939-ben. A háttérben Kiss Ernő asztalosműhelye még zárva volt, de a táblán látható 900-62-es telefonszámon bármikor el lehetett érni a mestert. A zuglóiakat akkoriban egy megdöbbentő öngyilkosság sokkolta. Dr. Fabriczky Andor ismert, gazdag budapesti gyáros világítógázzal megmérgezte magát, miután a zsidótörvény várható következményeitől való félelem felőrölte idegeit. A Fabriczky-család a Zuglóban nagy közmegbecsülésnek örvendett, a Fabriczky és Wellisch-féle konzervgyár sok száz munkásnak adott kenyeret.  Amikor a zsidótörvényeket tárgyalni kezdték, Fabriczky Andor hozzátartozói meglepő változást észleltek az egyébként kiegyensúlyozott , fáradhatatlan férfin. Búskomorrá lett, nem érintkezett senkivel. Állandóan a zsidótörvény következményeiről beszélt és attól félt, hogy családja jó híre, üzleti és társadalmi tekintélye, továbbá kitartó munkájának minden gyümölcse áldozatul esik majd a törvény gazdasági rendelkezéseinek.

A Szugló utca- Róna utca sarkán pózol büszkén ez az anyuka, valamikor 1939-ben

Fotó:fortepan.hu/Jankovszky György


Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.