EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Életmód XXII.kerület

Mi történik, ha tejet iszunk?

Csodák PalotájaMiért rántjuk fel a lábunkat, ha szögbe lépünk? Mi történik, ha tejet iszunk? Többek között ezekre a kérdésekre kaptak választ a diákok, akik részt vettek a Csodák Palotája Making Science Make Sense programjában.

Sikeresen zárult az idei tanévben a Camponabeli Csodák Palotájában megrendezett Making Science Make Sense természettudományos program, amely a szakpedagógusok és a diákok visszajelzése alapján is hatékonyan egészítette ki az iskolákban zajló túlnyomóan elméleti képzést. A következő tanévben a szervezők a Fény Nemzetközi Éve köré szervezett, az emberi látással kapcsolatos ismeretekkel is várják az érdeklődőket.


A program az idei tanévben 50 ezer látogatót vonzott a Csodák Palotájába, 500 diák vett részt rajta, akik közül 5 ösztöndíjat is nyert. Húsz tudományos workshopot rendeztek, és 1800 perc kémiai kísérlet zajlott le. A bemutatott kísérletek összeállításában és kidolgozásában a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégiumának önkéntes diákjai nyújtottak segítséget.

Alföldi Mária, a programot működtető Bayer Hungária kommunikációs vezetője elmondta, az idei tanéven az emberi test működéséről tartottak bemutatót az egyetemisták.

– A diákok olyan hétköznapi dolgokra kaptak magyarázatot, hogy mi történik, ha tejet iszunk, és miért rántjuk fel a lábunkat, ha szögbe lépünk. A kísérletek során egy időre maguk is kutatóvá válhattak, laborköpenyt, szemüveget és kesztyűt is ölthettek. Az 1800 kísérlettel eltöltött perc alatt a résztvevők 190 PET-palackot, 75 tojást, 20 csomag élesztőt, és 5 liter sósavat használtak föl – számolt be Alföldi Mária. Hozzátette, idén nyáron 5 középiskolás diák számára ösztöndíjas helyet biztosítanak az MTA TTK egyhetes nyári kutatótáborába.

Kapcsolódó Cikkek