EUR: 338,06 Ft
CHF: 318,22 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Életmód

Miért férfiasodott el a szakács szakma?

CHANNEL 4 PICTURE PUBLICITY 124 Horseferry Road London SW1P 2TX 020 7306 8685 Gordon Ramsay's Cookalong Notes (Still) Tx:TX Date This picture may be used solely for Channel 4 programme publicity purposes in connection with the current broadcast of the programme(s) featured in the national and local press and listings. Not to be reproduced or redistributed for any use or in any medium not set out above (including the internet or other electronic form) without the prior written consent of Channel 4 Picture Publicity 020 7306 8685

Régebben a főzés kizárólag az asszonyok privilégiuma volt: főzőasszonyok vezényelték le az esküvőket is, és bár voltak férfi szakácsok, de őket ugyanolyan nagy becsben tartották, mint az orvost, a patikust  vagy a városi elöljárókat. A lányok kisgyerekkoruk óta sürgölődnek a konyhában, hogy ellessék a főzés fortélyait, mégis, ma szinte ritkaságszámba megy egy-egy étteremben, hogy női séfet alkalmazzanak. Gordon Ramsay világában ritka a szoknyás szakács. A szakemberek szerint ennek többek között az lelhet az egyik oka, hogy az ipari konyhában dolgozni kőkemény fizikai munka.  Többnyire 12-14 órát kell teljesítenie egy séfnek, és ez alaposan igénybe veszi a szervezetet  is: gyakran kell a forró tűzhely mellől berohanni a mínuszos hűtőkamrába, vagy órákat állni egy helyben, monoton előkészítő munkát végezve. Ráadásul egy éttermi konyhában nagy a nyomás, a stressz, és komoly logisztikai munkát is igényel az ételek elkészítése.  Azt is érvként szokták felhozni, hogy a férfiak szívesebben kísérleteznek újdonságokkal, bátrabban tévednek ismeretlen terepre az ízek világában is. Vagyis a konyha elférfiasodásának nem a gyakran puffogtatott frázis az oka, miszerint a férfiak jobban főznek, inkább arról lehet szó, hogy a férfiak szeretik a konyhában is megmutatni, mit tudnak, míg a nők inkább etetni, gondoskodni szeretnek, és ennek a családi kör jobb terep, mint egy étterem konyhája.

Kapcsolódó Cikkek

 • Élessze újra növényeit!

  Élessze újra növényeit!

  Sok háztartásban télen elszáradnak a cserepes növények. Ez gondot okozhat, mert a levegő nem frissül és a szoba megszokott dísze is elpusztul. Ettől elég szomorú lesz a lakás.

 • A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A természet évszázadok óta kínál megoldásokat különféle testi bajokra. Kevéssé ismerjük őket, főként a modern gyógyszer tudomány fejlődésével háttérbe került a hatásuk.

 • Védje meg a gyümölcsfákat!

  Védje meg a gyümölcsfákat!

  Amennyiben valaki elmulasztotta ősszel, hogy megvédje a kert gyümölcsfáit a kártevőktől, a baktériumoktól, még mindig megteheti a tavaszi kertelőkészítés közben is.