EUR: 338,38 Ft
CHF: 318,83 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Nagyon megy a Zarának

Jelentősen, 28 százalékkal nőtt a spanyol Inditex, a Zara ruházati üzletlánc tulajdonosának profitja üzleti évének első negyedében, éves összehasonlításban.

A világ legnagyobb ruházati kiskereskedelmi üzletláncának szerdai jelentése szerint 521 millió euróra nőtt a nettó nyeresége a február-áprilisi időszakban. Az értékesítési árbevétel 17 százalékkal, 4,37 milliárd euróra nőtt ugyanebben az időszakban.


A kiemelkedő pénzügyi eredményhez a szakértők szerint hozzájárult az euró árfolyamának gyengülése a dollárral szemben és az európai gazdaság feléledése is.

A világszerte több mint 6700 üzletet működtető Inditex beszerzési stratégiája miatt riválisainál gyorsabban tudott reagálni fő piacain, Spanyolországban a szokásosnál melegebb, más európai országokban pedig a megszokottnál hűvösebb időjárásra.

Az Inditex logisztikai modellje jelentős mértékben támaszkodik az információtechnológiára, minden üzletben adatokat gyűjtenek a vásárlók ízléséről, az eladott termékekről.

Az Inditex egyik legnagyobb vetélytársa, a H&M értékesítései tíz százalékkal nőttek áprilisban éves összevetésben, májusra is 8 százalékos növekedést vár a svéd ruházati üzletlánc.

Kapcsolódó Cikkek