EUR: 353,09 Ft
CHF: 334,26 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Külföld

Nálunk is van torinói lepel

Több millióan voltak kíváncsiak eddig a torinói lepelre. A katolikus egyház különleges ereklyéjét mi is megnéztük eredetiben, de megkerestük azt az embert is, aki elkészítette a torinói lepel másolatát, amelyet idehaza őriznek.

Krisztus halotti leple

A torinói lepel a római katolikus egyház tulajdonában lévő ereklye. A hagyomány szerint Jézus testének képmása van a négy méter hosszú lenvásznon kirajzolódva, ahogyan a lepelbe helyezték ideiglenes temetésekor. A lepelt szénizotópos és pollenvizsgálatnak is alávetették, hogy megállapítsák, melyik korból való, és magyarázatot találjanak arra a természetfeletti jelenségre, miként rajzolódhatott ki rajta tökéletesen a férfi arc és Jézusnak a Bibliában leírt sebhelyei. A vita máig fennáll a hitelességét vallók és a hamisítás mellett érvelők között.

Dinyés László képzőművész 1986-ban egy hónap alatt festette meg a Torinói lepel mérethű másolatát. – Tamási József tisztelendő úrral sokat beszélgettünk abban az időben a lepelről. Ő akkoriban előadásokkal járta az országot II. János Pál pápáról, és megemlítette, hogy szívesen tenne hasonlót a torinói lepellel. Megcsináltam neki, mert mindkettőnket elvarázsolt a vonzása és misztikája – mondta a Lokálnak Dinyés László. – Filozófiája az lett, hogy a lepel valódiságáról való kételkedés és hitetlenség oka a róla való tudatlanság – tette hozzá a művész.


A lepel Kartalon vagy Tamási József autójának csomagtartójában található, hiszen az atya lassan 30 éve “túrázik” vele idehaza, de számos európai és tengerentúli országban is tartott már előadást.

 

Dinyés László, a magyar torinói lepel alkotója

Dinyés László, a magyar torinói lepel alkotója

Tamási József atya tart előadást a torinói lepel mérethű másolata előtt

Tamási József a torinói lepel mérethű másolata előtt

Az eredeti torinói lepel - fény és hőálló üveg mögött a torinói Keresztelő Szent János Székesegyházban

Az eredeti torinói lepel – fény és hőálló üveg mögött a torinói Keresztelő Szent János Székesegyházban

Címkék

Kapcsolódó Cikkek