EUR: 337,20 Ft
CHF: 317,83 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Belföld

Nőtt a rendőrség létszáma, több a rendőr a közterületeken

Nőtt a rendőrség létszáma, több a rendőr a közterületeken – mondta a múlt évről Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán kedden.

Hozzátette: 33 százalékkal nőtt a közterületi jelenlét, ez biztosította a nagyobb rendet és a bűncselekmények számának a csökkenését is.   A tárcavezető külön szólt a menekültkérdésről, közlése szerint a migrációs nyomás mértékét jól mutatja, hogy míg tavaly 42 ezer menekültügyi kérelem érkezett, addig az idén május végéig 50 ezer, így várhatóan az év végig meg fogja haladni a 100 ezret a kérelmek száma.


Felhívta a figyelmet arra, hogy az új bevándorlási politika kialakítása jelenleg is a kormány előtt van.  Pintér Sándor több mint kétórás meghallgatásán a rendészeti területről az életpályamodell kialakítását és annak júliustól történő hatályba lépését emelte ki, ez az előrelépési lehetőségek mellett lakhatási jogosultságot és életbiztosítási rendszert is tartalmaz. Sikeresnek nevezte a 112-es hívórendszerhez kapcsolódó új fogadóállomások kialakítását, amely növelte a hatóság reagálóképességét.

A büntetés-végrehajtásról (bv) szólva elmondta: 2010-ben 12 ezren voltak bv-intézetekben, tavaly 17 886-an, utóbbi adat csökkenést jelent a tavalyelőtti 18 ezerhez képest. A fogvatartottak számának növekedését a hatóságok alaposabb eljárásával indokolta. Ismertette: nyolcéves programot irányoztak elő a férőhelybővítésre, azon belül új börtönök építésére. Célként fogalmazta meg a fogvatartottak teljeskörű önellátását.


A belügyminiszter szólt a belső korrupció elleni fellépésről is, közölte: a Nemzeti Védelmi Szolgálat nemzetközi módszereket és eszközrendszert alkalmaz, továbbá együttműködnek a társhatóságokkal.

A Terrorelhárítási Központ munkájából szintén az illegális migrációra irányuló szűrő- és kutatómunkát emelte ki.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat fejlesztésének szükségességét is megemlítette, amelyről már a kormány is tárgyalt.

A katasztrófavédelem esetében célként fogalmazta meg, hogy minden járásszékhelyen jelenjenek meg a tűzoltóegységek, egyúttal megjegyezte, hogy csökkent a tűzesetek száma, illetve azt, hogy jelentősen nőtt az önkéntes tűzoltóságok támogatása.

Kósa Lajosnak, a bizottság fideszes elnökének kérdésére, miszerint felkészült-e Magyarország a visszatelepítésekre, mennyibe kerül a bevándorlók kezelése, illetve mire lehet számítani a jövőben, Pintér Sándor azt mondta: Törökországnál 2 millióan, az úgynevezett Selyemúton, vagyis Afganisztán-Pakisztán térségében egy-másfél millióan, Líbia partjainál több százezren várakoznak, hogy Európa felé vegyék az irányt. Közlése szerint a rendőrségnek az idén június végéig már egymilliárd forint költséget jelentettek az illegális határátlépők, akiknek emellett 4300 forintba kerül naponta az ellátásuk. A visszafogadásokkal kapcsolatban a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerbekkel visszafogadási kötelezettséget tartalmazó egyezményünk van, de a szerb hatóságok csak napi 30 embert tudnak visszavenni.

Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s alelnöke egyebek mellett az életpályamodellt bírálta, értékelése szerint a kormány becsapta és cserbenhagyta az állományt az új szolgálati törvénnyel, amely 3 évvel tolja el az életpályarendszer bevezetését. A bevándorlókról azt mondta, hogy a kormány közpénzből hergeli idegengyűlöletre a magyar embereket, a nyomozóhatóságba vetett bizalom pedig megrendült.

Válaszában Pintér Sándor azt mondta: az életpályamodellt júliustól bevezetik, az érintetteknek átlagosan 30 százalékkal nő az illetményük. Közvélemény-kutatásra hivatkozva pedig közölte: a Magyar Tudományos Akadémia után az emberek a rendőrségben bíznak a leginkább.

Az ellenzéki képviselő Habony Árpád személyét, eljárás alá vonhatóságát firtató kérdésére azt mondta: kérdés, hogy van-e olyan tevékenység, amely miatt eljárás alá vonható lenne, vagy csak egy politikai céltábla, mert a pártpolitikától mentes rendőrség politikai céltáblával nem fog foglalkozni.

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s tagja egyebek között Andy Vajna kormánybiztos nemzetbiztonsági ellenőrzését firtatta, erre Pintér Sándor azt mondta, hogy az folyamatban van. Szintén választ várt arra, vajon Pintér Sándor tudja-e, ki az a hat ember, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból. A miniszter erre azt mondta, hogy igen-nem válasszal megválaszolható kérdésre elvből nem válaszol.

Simon Miklós, a bizottság fideszes alelnöke a többi között a határőrség felállításáról kérdezte a minisztert, aki válaszában kifejtette: a határőrséget nem szüntették meg, hanem integrálták a rendőrségbe. Értékelése szerint a rendőrség kellően hatékony, az illegális határátlépők 97-98 százalékát elfogják.

Firtl Mátyás, a bizottság KDNP-s alelnöke a Vámosszabadi, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért politikusa – aki nem tagja a bizottságnak – a debreceni befogadóállomás sorsáról érdeklődött. A miniszter válaszaiból kiderült: egyelőre nincs lehetőség arra, hogy a befogadóállomásokat – így a Vámosszabadiban vagy a Debrecenben levőt – bezárják, korábbi laktanyákat is vizsgálnak abból a célból, hogy a déli határszakaszhoz közel újabb intézményeket létesítsenek.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja a többi közt a körzeti megbízotti jelenlét hiányában fellépő, vagyon elleni bűncselekményekre hívta fel a figyelmet, valamint az új traffipaxokra, amelyek szerinte újfent nem a baleseti gócpontokba kerültek, és szerinte csak pénzbehajtást szolgálnak.

Pintér Sándor válaszában kifejtette: a körzeti megbízotti posztok feltöltése 98 százalékos, az új traffipaxrendszer eredményeit pedig jövőre lehet majd számon kérni. Hozzátette: fix és a mobil készülékeket is egyaránt rendszerbe állítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

 • A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A politikai tüntetés szervezői saját magukat leplezték le, hiszen a “szabad Gyönygyöspatáért” meghirdetett demonstrációra Gyöngyöspatáról nem egész egy busznyi ember érkezett. Ez azt jelenti, hogy a gyöngyöspataiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra – jelentette ki Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője vasárnap a kormány Facebook-oldalán elérhető videóban.

 • Napsütés, eső és vihar: ez vár ránk a héten

  Napsütés, eső és vihar: ez vár ránk a héten

  Változékony lesz az idő a jövő héten: napsütésre, de esőre, zivatarra is készülni kell. Ismét többször lesz erős, olykor viharos a szél. A hőmérséklet is ingadozni fog, olykor csak 10 fok körül alakulnak a maximumok, máskor 18 fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.