2020. február 26., szerda
Géza

Budapest III.kerület

Óbuda nem felejt

Van mire emlékezniük

Köves Slomó (balra) Bús Balázzsal (jobbra) és a megemlékezés résztvevőivel

A második világháború idején a származásuk, vallásuk vagy meggyőződésük miatt elhurcolt III. kerületi áldozatokról tartott megemlékezést a kerület önkormányzata és az óbudai zsinagóga. Az eseményen részt vett Bús Balázs polgármester és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is. Előbbi beszédében arra emlékeztetett, hogy szilárd és humánus értékrend talaján kell állnunk ahhoz, hogy hazaszeretetünket ne mások ellenében határozzuk meg. Ennél sokkal fontosabb, hogy válogatás nélkül elfogadjuk a kerületért és az országért tenni kész sokféle embertársunkat – mutatott rá.

A fideszes polgármester felidézte: Magyarországon a háború előtt mintegy kilencszázezer zsidó ember élt, a háború végére azonban csupán 255 ezren maradtak. Az áldozatok között ott voltak az óbudai téglagyárban összegyűjtött foglyok is, akiket menetoszlopokban kísértek a nyilasok a biztos halálba.


Köves Slomó felszólalásában azt a gondolatot emelte ki, hogy az emlékezésnek mindig kell, hogy legyen gyakorlati tanulsága, a jelenre és a jövőre vonatkozó üzenete.

– Amennyiben tenni akarunk az áldozati lét ellen, meg kell keresnünk az adott élethelyzetben is a saját, személyes küldetésünket – fűzte hozzá a zsidó vezető.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.