2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb XVI.kerület

Ökológiai bombák a Naplás-tóban

Rekordméretű hieroglifás teknős: 30 centis, 2, 8 kilós és 15 éves

Rekordméretű hieroglifás teknős: 30 centis, 2, 8 kilós és 15 éves

Rekordméretű “betolakodó” teknőst fogtak a mezőőrök a Naplás-tóban. A 2,8 kilós 30 centis díszpéldány egy floridai hieroglifás ékszerteknős.

Javában zajlik a Rákosmentei Mezei Őrszolgálat teknősmentő akciója, amelynek az a lényege, hogy csapdákkal befogják azokat az ékszerteknősöket, amelyeket gazdájuk szabadon engedett, és sikeresen átteleltek, vagyis félő, hogy kiszorítják az őshonos mocsári teknősöket természetes élőhelyükről.


A befogott hüllők amellett, hogy hatalmasra nőttek, meglepően gyorsan haladnak a szárazföldön. A legutóbb kifogott két nagy példány közül az egyik egy 25 centis, vörös fülű ékszerteknős, a másik egy 2,8 kilós, 30 centis hieroglifás teknős, amelyről úgy saccolják, 15 éves lehet. Az akció során nem csak hobbiállatok, de mocsári teknősök is a hálóba akadnak, melyeket természetesen visszadobnak. A befogott, nem őshonos páncélosokat a Budapesti Állatkertbe viszik, tudományos kutatás céljából. A felnőtt, szabadon engedett ékszerteknősök jól bírják a hazai időjárást, alkalmazkodnak a téli hideghez is. Párosodnak, és tojásokat is raknak. Egyelőre a szakemberek szerint a viszonylag meleg körülményeket igényelő fiatal állatok nem bírják a mínuszokat, de minden egyes újabb populáció alkalmazkodik a körülményekhez. Ha létrejön egy stabil, szaporodóképes állomány, elképzelhető, hogy a mocsári teknőst teljesen a háttérbe szorítaná.

l.Az Észak-Amerikában őshonos vörösfülű ékszerteknős kicsinek nagyon aranyos, apró és színes, de elég gyorsan és elég nagyra, akár 15-30 centisre is megnő. A felnőtt példányok már kevésbé színesek, nem olyan kellemes a látványuk, ráadásul  nem könnyű lakásban tartani őket. Nagy férőhelyre van szükségük és gyorsan összekoszolják a vizet. Ezért válnak gazdáik számára teherré, és mivel a kereskedésekben nem veszik vissza őket, sokan egyszerűbbnek látják elengedni a szabadban. Az Európai Közösségek országaiban egyébként lassan 10 éve rendelet tiltja a vörösfülű ékszerteknős behozatalát, vagyis hazánkban is tilos kereskedni vele. A rendelet úgy fogalmaz, hogy a vörösfülű ékszerteknős ökológiai fenyegetést jelent az őshonos vadon élő állat- és növényfajra. A tilalom ellenére azonban még mindig vannak, akik tartják vagy tenyésztik az állatokat.


 

(Rákosmentei Mezei Őrszolgálat)

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.