EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Életmód

Ómama nyaklánca

Csalad borito1Rendhagyó könyvet mutattak be az Ünnepi Könyvhéten: mind a szerző életkora, mind pedig a témaválasztás is szokatlan. A 77 esztendős Silingi Terézia ugyanis férje családjának történetét írta meg olyan élvezetes stílusban, hogy aki belekezd, nem tudja letenni.

A kötet 1847 és 1990 között öt generáció életét kíséri végig. A címben szereplő nyaklánc a 19. század második felében bukkan fel egy budafoki bálon. A szereplők járványokon és világháborúkon, forradalmakon és diktatúrákon keresztül próbálják megőrizni emberségüket, túlélni és elfogadni mindazt, amit tartogat számukra a sors. Érdekes része a regénynek az 1944-45-ös időszak, amiből azt is megtudhatjuk, hogyan bujdosott Bálint Endre festőművész, Szerb Antalné és sok más zsidó egy kamaraerdei villában.


Silingi Terézia éveken át ápolta férje nagymamáját és édesanyját, akik rengeteg történetet meséltek el neki a régi időkről, ezeket egészítette ki, és pontosította anyakönyvi iratok, a Történeti Levéltárból származó és a család birtokában lévő levelek alapján. A könyv főbb történései és szereplői tehát valósak, ezt hitelesítik a korabeli fényképek is.

Kapcsolódó Cikkek