EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Belföld

Óratekerők figyelem: rázósabb lesz buherálni

Már a nyáron használhatják majd az ügyfelek az online kilométeróra-állás adatbázisát – közölte a Lokál megkeresésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). Az erre vonatkozó fejlesztések a következő hónapokban lezárulnak, a gépjárműadatok így hamarosan az interneten keresztül is lekérdezhetővé válnak.

Az erre létrehozott webes felület a KEKKH honlapjáról érhető majd el, az ígéretek szerint telefonon és tableten egyaránt. A hivatal arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a szolgáltatás később más csatornákon is megjelenik, az erre vonatkozó tervek azonban még korai szakaszban vannak.
tekerés

Nekimegy az internet az óra visszaállításnak

A 2012. januárja óta futó adatbázis a KEKKH megállapításában szinte majdnem minden, itthon nyilvántartott jármű esetében rendelkezik információval a kilométeróra-állásokról. (Ezek rögzítése egyébként két módon történhet: vagy átíráskor, vagy az időszakos műszaki vizsgák alkalmával.) Ezért is meglepő, hogy a hivatal saját regisztrációjában idén mindössze hat darab ilyen igénylést regisztrált, holott a Nemzeti Közlekedési Hatóság gyűjtése szerint évente néhány száz gépjármű fennakad a kilométeróra-állások összevetésekor. Ugyanakkor az is tény, hogy az erre vonatkozó adatszolgáltatásra az okmányirodák és a kormányablakok is jogosultak, vagyis a lekérdezések gyakorisága azért sűrűbb lehet.
Arra a kérdésre, hogy miért indokolt az elektronikus adatelérés megteremtése, a KEKKH úgy reagált, hogy kiemelt feladat a szolgáltatások egyszerűbbé tétele. A folyamat egyik mérföldköve az online gépjárműadat-adatbázis, amelyet az ügyfelek az ország egész területén, a nap 24 órájában elérhetnek majd.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

    Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

    A gazdasági növekedés szempontjából jubileumi volt a 2019. október 1-je és december 31-e közti időszak, ugyanis pont ez volt a tizedik olyan negyedév, amikor a GDP bővülése éves alapon meghaladta a 4 százalékot. A magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb, a hitelminősítők, az elmúlt néhány napban például a Japan Credit Rating Agency és a Standard & Poor’s is elismerték a magyar gazdaság teljesítményét – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

  • Kocsis Máté: a csángók részei a magyar nemzettestnek

    Kocsis Máté: a csángók részei a magyar nemzettestnek

    A csángók nincsenek egyedül, részei a magyar nemzettestnek, ezért kötelességünk, hogy mindenben segítsük a fennmaradásért folytatott harcukat – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Csángó bálon.