EUR: 338,35 Ft
CHF: 318,87 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Életmód

Öt tévhit a rotavírusról

Akár infúzióra is szükség lehet

Kórházi kezelést is igényelhet

A köztudatban máig számos tévhit él a Magyarországon évente 4-5000 regisztrált megbetegedést okozó és mintegy 500 millió forintnyi OEP- számlát generáló rotavírus-fertőzésekkel kapcsolatban. Pedig kisgyermekkorban a lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegség rendkívül gyorsan kiszáradáshoz és akár életveszélyes állapothoz is vezethet. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete – a közkeletű tévhitek cáfolatával – a betegséggel kapcsolatos tájékozódásra és a megelőzés fontosságára hívja fel a kisgyermekes szülők figyelmét.

1. Tévhit: A rotavírus ártalmatlan betegség, minden gyermek átesik rajta egyszer
Tény: A fertőzésen valóban 5 éves korára a gyermekek többsége legalább egy alkalommal átesik, de rendkívül gyakori betegség, amely a szövődményes kiszáradás miatt kórházi kezelést is igényelhet.


2. Tévhit: Tiszta, rendes otthonban a gyermek nem fertőződhet meg.
Tény: A rotavírus kifejezetten ellenálló, az emberi kézen legalább 4 órán át, míg száraz felszíneken, például a játékok, akár 10 napon keresztül is életképes. A fertőzés zárt közösségekben szinte megállíthatatlanul terjedhet gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre.

3. Tévhit: Az alapos kézmosás megfelelő védelmet nyújt a rotavírus-fertőzés ellen.


Tény: A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel, szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába, vagyis emberről-emberre nagyon könnyen terjed. Sokszor még egy alapos kézmosás sem tudja megállítani.

4. Tévhit: A betegséget pár nap alatt kiheveri a gyermek, a hányással, hasmenéssel nem kell azonnal orvoshoz szaladni.
Tény: A kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek egyik leggyakoribb kórokozója a rotavírus. Ha a gyermek nem iszik, infúzión keresztül kell folyadék- és ásványianyag-pótlást kapnia. Ha a pótlás nem kezdődik el időben, a keringés is összeomolhat, sőt szívritmuszavar, súlyos, sokkos állapot alakulhat ki, kezelés nélkül a betegség életveszélyessé válhat.

5. tévhit: Akinek már nem megy a hasa és nem lázas, gyógyultnak tekinthető és nem fertőz.
Tény: A rotavírussal fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is, vagyis tünetmentes állapotban is könnyen megfertőzhetik környezetüket.

Kapcsolódó Cikkek