2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Belföld

Pénz a cégeknek, levegő a kórházaknak

Honvédkórház - lesz mit a tejbe aprítani

Honvédkórház – lesz mit a tejbe aprítani

Mintegy 60 miliárd forintból konszolidálták a hazai kórházak tartozásait, a legtöbb pénzt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja kapta. Hatezernél is több cég örülhet, hiszen az adósságrendezéssel ők is pénzükhöz jutottak.

Mintegy 60 milliárd forintot rendelt a kormány a kórházak beszállítói tartozásainak kiegyenlítésére. Az adósságok kifizetése most azokra a cégekre vonatkozott, amelyek a betegellátás folyamatosságának biztosításáért felelnek, és április 1-je előtt lejárt követeléseik voltak. A tárgyalások lefolytatásáért az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) felelt, ennek eredményeképp 99 kórház már meg is kapta a kifizetésekhez szükséges pénzt. Az egyházi és a Honvédelmi Minisztérium által fenntartott intézmények számláira pedig a napokban érkezhet meg a vonatkozó összeg.


A Lokál megkeresésére az ÁEEK arról tájékoztatott, hogy a legnagyobb forráshoz a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja jutott hozzá a maga csaknem 4 milliárd forintjával. Nem sokkal marad el tőle a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet sem, amelynek számlájára most valamivel több mint 3,9 milliárd forint érkezett. Ugyancsak jól járt a Debreceni Egyetem (2,5 milliárd forint) és a Szegedi Tudományegyetem is (1,8 milliárd  forint). A központ válaszaiból az is kiderül, hogy összesen 18,5 ezer megállapodás születhet majd az adósságrendezés során a kórházak és a beszállítók között. Ez 6200-nál is több vállalkozást érint, az így teljesített számlák pedig elérik a 194 ezer darabot.

Persze arra, hogy a pénz valóban landoljon az eddig ki nem fizetett cégeknél még várni kell, 25 nagy beszállító mindenesetre közel került ehhez, mivel május végén elindultak az első utalások. A többi vállalkozással jelenleg a kórházak egyezkednek. Arra a kérdésre, hogy a legnagyobb tartozás a beszállítói oldalon milyen mértékű az ÁEEK üzleti-etikai szabályokra hivatkozva nem kívánt válaszolni.


Kapcsolódó Cikkek