EUR: 338,27 Ft
CHF: 318,65 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld

Plakátháború: kinek van igaza?

Közmegegyezést kifejező állítások, vagy felháborodást keltő, provokatív plakátok? Ennek a kérdésnek járt utána a Századvég legújabb kutatása, mely azt vizsgálta: mennyien támogatják és mennyien ellenzik valójában a kormány vitákat kiváltó, a bevándorlással kapcsolatos konzultáció hirdetésein szereplő állításait.

Politikailag is működik az üzenet

Budapest, 2014. október 6. G. Fodor Gábor, az alapítvány stratégiai igazgatója a Századvég Alapítvány Nemzeti Érdek című folyóirata Budapest különszámának bemutatóján a budapesti Design Terminálban 2014. október 6-án. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdA Századvég kutatásából némi meglepetésre az derül ki, hogy a három plakátból kettőnek a bal és jobboldali választók körében hasonló a támogatottsága. – Akármilyen álságosnak is mutatják be a különféle internetes hírportálok a bevándorlás konzultációt kísérő plakátokat, a plakátok mégis – vagy ennek köszönhetően még inkább – működnek – mondta a Lokálnak G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója. G. Fodor kiemelte, hogy az üzenetek azért működnek, mert bárhogy is próbálja stigmatizálni a baloldal a bevándorlás szigorítását támogató, azzal egyetértő álláspontot, az emberek nagy többsége egyetért a rajtuk megfogalmazott üzenettel. – És működnek politikailag is, mert az ellenzék nagy felháborodásában magára húzza a bevándorlás-pártiság álláspontját és ezzel szembekerül a választók döntő többségével – tette hozzá az elemző, aki szerint ez nemcsak itthon, de Európában is igaz. – Az elmúlt hetek eseményei ugyanis azt mutatják, hogy egyre több nemzetállam lép fel határozottan a bevándorlás szigorítása érdekében. A bevándorlás konzultációt kísérő plakátkampány tehát egy európai szintű problémára adott, a magyar emberek döntő többségének véleményét tükröző határozott válasz – mondta G. Fodor Gábor.

Bevándorlásról szóló plakátok a fővárosban

Az utóbbi évek egyik leghevesebb politikai vitáját váltották ki azok a plakátok, amelyeket a kormány a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban való részvételre buzdítás szándékával helyezett ki. A három változatban megjelenő fő üzenet arra hívja fel a figyelmet, hogy aki (az Európai Unión kívülről) Magyarországra érkezik, annak „tiszteletben kell tartania a kultúránkat”, „be kell tartania a törvényeinket” és „nem veheti el a magyarok munkáját”. A Századvég egy országos közvélemény-kutatás keretében annak járt utána, hogyan vélekednek az állampolgárok a plakátokon megjelent állításokról.


Az ezerfős felmérés tanúsága szerint a magyar társadalom többsége egyetért a nemzeti konzultációs hirdetéseken megjelent üzenetekkel. A magyar törvények és a magyar kultúra tiszteletben tartásának fontosságával kapcsolatban általános és szinte egyöntetű az egyetértés, hiszen a megkérdezettek 85, illetve 77 százaléka osztja ezeket a véleményeket. A nyilvánosságban leginkább vitatott: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!” állítást is támogatja a választópolgárok többsége (59 százalék) – derült ki az adatfelvételből.

Amikor a politikai hovatartozás dimenziójában vizsgáljuk a kérdéseket, kiderül, hogy az első két üzenet támogatottsága lényegében független a válaszadók politikai nézeteitől, a magyarok munkáját érintő kérdésben pedig csupán a magukat baloldalinak valló válaszadók körében tapasztalható elutasítás. A magukat jobboldalinak vagy középen állónak definiálók körében a munkahelyekkel kapcsolatos állítás is elnyerte a többség egyetértését.


 

Budapest, 2015. június 7. A kormány bevándorlásról szóló, megrongált plakátja a főváros XIII. kerületében, a Népfürdő utcában 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére". MTI Fotó: Marjai János

Kapcsolódó Cikkek