2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld

Háztájiként árulják a piacon az iparit

Kurkumával sárgított csirke, magyar narancs és rossz permetezőszer. Csak pár azokból a szabálytalanságokból, melyekkel az álőstermelők ’saját’ termékeinél találkozhatunk a piacokon. A trükkökkel nem csak átverik a fogyasztót, de az egészségét is veszélyeztetik.

piac, gyümölcs, zöldség, Nagy Vásárcsarnok, IX. kerület, 9. kerület

A kínálat csábító, de vajon honnan származik a portéka?

Összehangolt ellenőrzést kezdeményezett a NÉBIH az álőstermelők elleni harcban. Legutóbbi ellenőrzéseiken 40 piacon vizsgálódtak, végül 11 megyében találtak valamilyen szabálytalanságot. Lapunk megkérdezte Dömölki Líviát, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnökét, mik a leggyakoribb átverések a piacokon.


– A legnagyobb kihágások és hiányosságok a zöldségtermesztők körében vannak. Fajtánként változó a permetezőszerek használata, például egy paprikát nem lehet ugyanazzal a készítménnyel kezelni, mint az uborkát, mert másképp reagál rá a zöldség. A hozzá nem értő termelők a helytelen vegyszer használatával komoly egészségügyi problémákat idézhetnek elő. A hasmenés csak az enyhébb következmény, hiszen ezek a szerek akár rákkeltők is lehetnek – fejtette ki Dömölki, aki hozzátette: kevesen tudják, de vásárlóként jogunkban áll elkérni a permetezési kis könyvet. Persze, ahhoz, hogy ebből bármit is észrevegyünk, értenünk kell a növénytermesztéshez.

A kistermelői és a háztáji ágazatban is vannak jól bevált trükkök, melyekkel átverhetik a gyanútlan vásárlót.


– A csirkéknél bevált csalási módszer, hogy a nagytermelőtől beszerzett állatot kurkumával sárgítják, hogy ezzel háztáji hatást keltsen. Ez a csalás anyagiakban is meglátszódik, ugyanis míg egy tanyasi csirke ára kilónként 1500 forint körül mozog, addig a nagyüzemi mindössze 600-800 forint – mondta OFE elnöke, de felhívta a figyelmet arra is, mire kell figyelni a szárazárunál, mint például a szalonna, kolbász, füstölt sonka.

piac, szárazárú, kolbász, szalonna, Lehel Piac, XIII. kerület, 13. kerület

Füstölt árut legjobb, ha olyan eladótól veszünk, akit ismerünk

– A napi reális termelői mennyiség, amit ki tud vinni a piacra, 10-20 kiló. Amelyik termelőnél kirívóan sok terméket találunk, ott elkezdhetünk gyanakodni arra, vajon valóban házi-e a házi.

A szakértőnő szerint a legfontosabb, hogy a személyes kontaktus meglegyen az eladóval, továbbá, hogy a termelő felkészültnek hasson, amikor érdeklődünk a termék iránt.

A gyömölcsös, zöldséges részlegen előszeretettel csalogatják a vevőket azzal, hogy a portéka magyar. De van, ami eleve nem lehet az. A “magyar” citrom és narancs egészen biztosan nem hazai földben termett, erre azonban szerencsére sokan maguktól is rájönnek.

 

A kínai az új magyar?

piac, fokhagyma, Nagy Vásárcsarnok, IX. kerület, 9. kerület

Ami túl nagy és szabályos, az kínai

Nehezebb kérdés azonban a magyar fokhagyma. Az olcsó kínait ugyanis rendszeresen kínálják magyarként . Az OFE elnöke most rávilágít a legszembetűnőbb különbségre.

– Nagyon gyakori ez az átverés A legszembetűnőbb különbség, hogy a kínai sokkal nagyobb és szabályosabb, a hazai kisebb, szabálytalanabb és intenzívebb az íze.

 

 

Borbás Marcsi: A jó magyar élelmiszer kézműves

borbás marcsi, gasztroangyal, piac, MTVA

Borbás Marcsi jól ismeri a piaci furfangokat

Az MTVA Gasztroangyal című műsorának háziasszonya számos hazai őstermelőt mutatott már be a műsorában és most, az elszomorító felmérés apropóján osztja meg gondolatait.

– A jó magyar élelmiszer kézműves, tartósítószer- és adalékanyag mentes, emellett természetesen nagyon finom. Egy jó tanyasi csirke nem egy „felfújt”, hirtelen nőtt hús, hanem rostosabb, van tartása. Emellett százszor ízletesebb az „ipari” csirkénél. Gabonákon nevelkedik, ezért sokkal sárgább a bőre is, ami ropogósra sütve mennyei – fejtette ki Marcsi, aki szerint a gyümölcsökkel, zöldségekkel nehezebb dolgunk van. – Két stratégiát javaslok. Az első és egyben legbiztosabb, ha magunk termeljük és szedjük.  Ha erre nincs lehetőségünk, keressünk egy olyan termelőt vagy zöldségest, akiben tökéletesen megbízunk – vélekedett a gasztroszakember televíziós.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elkészült a Lovarda és Főőrség a Várban

  Elkészült a Lovarda és Főőrség a Várban

   Világszerte is példaértékű lehet a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló budai Vár és az ahhoz tartozó épületek. Magyarország határidőre, az UNESCO által rögzített tartalmi és formai követelményeknek megfelelően elkészítette a budapesti világörökségi helyszín állapotmegőrzési jelentését.

 • Öt százalékkal nőtt tavaly a GDP

  Öt százalékkal nőtt tavaly a GDP

  Az elmúlt évben 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző évihez képest – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

 • Hatalmas többség támogatja a Liget Projektet

  Hatalmas többség támogatja a Liget Projektet

   Magyarország lakosságának 80 százaléka támogatja a Liget Budapest Projekt teljes körű megvalósítását a Városliget megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében – derült ki az Inspira Research Group által készített felmérésből.