EUR: 335,90 Ft
CHF: 315,88 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Életmód

Rágcsáló és doromboló dokik

BabérKi hinné, hogy egy cuki aranyhörcsög, egy mókás delfin, vagy egy lusta macska is képes arra, hogy segítse az orvosok munkáját? Pedig így van. Csokorba gyűjtöttük néhány ismert állatdoki történetét.

Algernon, az Alzheimeres szoba kajafelelőse


Egy amerikai pszichiáternő Alzheimer-kórban szenvedők étkezési szokásait vizsgálta. A betegek egyik csoportjának a szobájába betette Algernont, az aranyhörcsögöt – aki nevét Daniel Keyes, Virágot Algernonnak című regényében szereplő fehéregérről kapta.  A betegek ugyan gondozni nem tudták szőrös szobatársukat, de élvezettel figyelték, mit csinál. A doktornő tíz hétig figyelte a pácienseket, majd a tesztidőszak végén megállapította: Algernon szobatársainak az étvágya megnőtt, a hörcsög hatására több mint tíz százalékkal többet ettek a kontrollcsoportba tartozó társaiknál. Mivel a kutatást egyéb vizsgálatok is alátámasztják, a szakemberek egyértelműen kijelentették: a terápia kiváló stressz- és feszültségoldó, a rágcsálók társaságában rendszerint még a depressziós betegek állapota is javul.

macskaA Down-szindrómás gyerekek barátai


A delfinek által kibocsátott hangok bizonyítottan pozitívan hatnak a Down-szindrómás, a halmozottan sérült, vagy autista gyerekekre. A delfinterápia során a kis páciensek még táncra is perdülnek az uszonyos dokikkal. A legörömtelibb pillanatokat azonban kétségkívül akkor élik, amikor együtt úszhatnak a delfinekkel. A vízi „terapeuták” az addig teljes elszigeteltségben élő betegekből is képesek olyan reakciókat kiváltani, amelyekről a kezelőorvosok már régen lemondtak: például többször teremtenek szemkontaktust, mint korábban. A legtöbb ilyen centrum az Egyesült Államokban található, de az egyiptomi, az izraeli, a spanyol és a holland tengerparton is léteznek már hasonló intézmények.

Jónás, a nyávogó ápoló

Biztató eredményeket könyvelhet el az a kelet-csehországi klinika, amely a hosszú kórházi tartózkodásra kényszerülő páciensek kezelésére macskaterápiával rukkolt elő. A cicás gyógymódot elsősorban pszichés problémákkal küszködők kiegészítő terápiájaként alkalmazták, de az új módszer egyéb betegségek gyógyítására is hatékonynak bizonyult. Jónás kandúr jelenléte felvidította és bizakodóbbá tette a kórtermek fogságában pihenőket, akik így gyorsabban felépültek. A klinika egyik főnővére örömmel újságolta: a gyógycica hatására egy agyvérzése után lábadozó idős hölgy idővel ismét talpra állt.

Kapcsolódó Cikkek