EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Program

Rekordévadot zárt a Katona József Színház

Rekord nézőszámmal zárta idei évadát a budapesti Katona József Színház, ahol a 2015/2016-os évadban tizenegy bemutatót terveznek.

Három játszóhelyen összesen 737 előadást tartottak, ami 25-tel több a tavalyinál. Az előadások számán túl a nézőszám is jelentősen – 10 ezerrel – nőtt, ami 11 százalékos jegyárbevétel növekedést is eredményezett. A Katona produkcióira idén csaknem 115 ezer ember volt kíváncsi. Az évadban legtöbbször, 181-szer Takátsy Péter állt színpadon, Keresztes Tamás 171, Rezes Judit pedig 168 előadásban szerepelt – közölte a teátrum hétfőn az MTI-vel.

A következő műsorterv összeállításakor a nagy klasszikusok életben tartása mellett változatlanul meghatározó szempont volt az aktuális társadalmi és szociális folyamatokra való reflektálás – idézte a közlemény Máté Gábor igazgató évadzáró ülésen elhangzott szavait.


Októberben a nagyszínpadon Borbély Szilárd Az olaszliszkai című kortárs “sorstalandrámáját” Máté Gábor, a teátrum direktora viszi színre. Ezzel párhuzamosan Székely Kriszta a Kamrában Simon Stephens Harper Regan című darabját rendezi. Ugyanezen a játszóhelyen október 16-án – a betegség miatt új időpontra kitűzött – Oszlopos Simeon bemutatója lesz Gothár Péter rendezésében, Sarkadi Imre drámájából június 26-án előbemutatót is tartanak.

A színház 2015 decemberében két premierrel zárja a naptári évet: a nagyszínpadon Anton Pavlovics Csehov Sirályát Ascher Tamás állítja színpadra, a Kamrában pedig a fiatal orosz drámaíró, Ivan Viripajev Részegek című művét láthatják az érdeklődők Gothár Péter rendezésében.


Ménes Attila Bihari című életrajzi ügynök-drámáját február végén mutatják be Máté Gábor rendezésében a Sufniban, március második felében Giacomo Puccini A köpeny című operájának átdolgozott változatát viszik színre a nagyszínpadon. A zenét Darvas Benedek, a szöveget pedig a darab rendezője, Pintér Béla írja át. Szintén márciusban Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát Kovács D. Dániel rendezi a Kamrában. Május végén Voltaire Candide-ját tekintheti meg a közönség Spiró György adaptációjában, Zsámbéki Gábor rendezésében a nagyszínpadon. Ezzel párhuzamosan a Kamrában Gotthold Ephraim Lessing Emilia Galotti című drámáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tavaly végző Fehér Balázs Benő állítja színpadra.

A következő évad utolsó bemutatója egy operabeavató előadás lesz június 15-én: Wolfgang Amadeus Mozart Cosi fan tutte című operáját Göttinger Pál rendezi a Kamrában.

Ősztől Mészáros Blanka színésznő és Székely Kriszta rendező csatlakozik a társulathoz, mindketten idén végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Kapcsolódó Cikkek