EUR: 338,08 Ft
CHF: 318,61 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb XVII.kerület

Rigába megy vitázni Csenge

Dörner Csenge, a Jugend Debattiert DNG-s finalistája a Nemzetiségi Rádióban

Dörner Csenge németül is álmodott már

Másodmagával Dörner Csenge képviseli majd hazánkat a Vitázik a világ ifjúsága elnevezésű verseny októberi, nemzetközi döntőjében. A fiatal lány két évig élt Németországban ezért remekül beszél németül, ennek is köszönheti a felkérést.

– Édesapám a munkája révén egyre többet járt Németországba, majd állandó munkát kapott, és az egész családdal kiköltöztünk. Két évet oda jártam gimibe. A németet természetesen ez idő alatt alaposan elsajátítottam, de a suliválasztáskor inkább az döntött, hogy két barátnőm is Erzsébetre jár – foglalta össze az elmúlt pár évet lapunknak Csenge, aki azért azt hozzátette, a megszerzett német tudást nem akarta elfelejteni, éppen ezért jó döntésnek bizonyult a német gimnáziumban folytatni a tanulmányokat. – Ez a nyelvtudásom egy kincs, amit nem szeretnék veszni hagyni. Tanár nem lennék, de német nyelvterületen tanulnék tovább.


Ha valaki huzamosabb ideig arra van kényszerítve, hogy egy másik nyelvet beszéljen, akkor egy idő után az agya is reagál a változásra.

– Magam is meglepődtem, mikor a kint tartózkodás során németül kezdtem gondolkodni, sőt álmodni. Sokkolt. A legrosszabb álom az volt, mikor németül akartam megszólalni, de egyszerűen nem sikerült.


Dörner Csenge és Ryan Anna Lettországban is vitázik majd

Ryan Anna is Lettországban vitázik majd

Csenge nyelvtudását már tudta kamatoztatni, hiszen a Vitázik a világ ifjúsága elnevezésű verseny hazai fordulójában második lett Ryan Anna mögött, így szerzett jogot arra, hogy ők ketten képviseljék majd hazánkat a rigai nemzetközi döntőn októberben.

– Az iskolák két indulót választottak, és ők versenyeztek az országos fordulókban. Megadtak előre témákat, amiket pró és kontra ki kellett dolgoznunk, majd a helyszínen megadták, melyiket képviselve kell érvelnünk. Legutóbb olyan témákat kaptunk, mint hogy bevezessék-e a tankönyv monopóliumot vagy, hogy lecsökkentsék-e a gimnáziumi férőhelyek számát a felére – mesélte Csenge, aki reméli, Rigában is vevők lesznek az érveire.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.