EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb IX.kerület

Rocklegendák hangszerei az FMK-ban

A Rockmúzeum tárgyi anyagából összeválogatott vendégkiállításnak  ad otthont a Fővárosi Művelődési Központ (FMK) június 24-ig. A tárlaton a hazai könnyűzenei élet történetéből korabeli plakátok, fotók, hangszerek, legendás zenészrelikviák tekinthetők meg.

Ferencvárosi Művelődési Központ, IX. kerület

Rocklegendáink hangszerei az FMK-ban

–A múltat a jelenen keresztül lehet megmutatni a jövőnek – vallja B. Tóth László, a Rockmúzeum alapítója. – Ez a szlogenünk, és én azt hiszem, ez a múzeum azoknak is érdekes, akiknek ez volt a fiatalsága és azoknak is, akik sosem láttak ilyesmit – mondta a lemezlovas, aki az FMK tárlatának megnyitóján is részt vett.


Zselencz László, “Zsöci” szívesen mesélt a fiataloknak, tőle is számos tárgy megtekinthető, hiszen a gitáros 1978-tól az Eddában játszott, majd a P.Boxban, a Beatricében, hogy csak néhány zenekarát említsük.

– Sajnos, annyi idős vagyok, hogy bekerültem egy múzeumba – mondta mosolyogva Zsöci. – Valószínűleg ez a kiállítás 50-100 év múlva is megmarad és érdekes lesz. A fiatalok megnézhetik, hogy amikor mi elkezdtük, honnan indultunk, milyen hangszerekkel, milyen fellépő ruhákkal. Itt van mind a három gitárom, nagy megtiszteltetés, ha ide bekerül az ember – fogalmazott a zenész, aki körbevezette a Lokált a kiállításon, hogy saját kedvenceit megmutassa.


Ferencvárosi Művelődési Központ, IX. kerület

Zsöci a gitárjával

–  Az itt látható tárgyak közül ez egyik kedvencem a Zelmer hangoszlop, a 60-as évek végének gyártmánya. Ha akkoriban valakinek ilyenje volt, az maga volt a csoda. Ezek a szalagos magnók is szép emlékeket ébresztenek. Annak idején ilyenekről hallgattuk le az akkordokat és a szövegeket. Angolul senki sem tudott, hihetetlen miket halandzsáztunk – nevetett Zselencz László, aki természetesen saját kiállított gitárjaira a legbüszkébb, melyeken manapság is játszik.

A muzsikus szerint a kiállításnak ugyanaz az üzenete a mostani fiatalok számára, amit ő is mondana nekik.

– Ne csináljanak semmi mást, csak zenéljenek. Ma már sokkal könnyebb helyzetben vannak, mint mi, és a zene az egyik legnagyobb öröm a földön.

Kapcsolódó Cikkek