2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Budapest

Rudolf Péternek Budapest egy csoda

Rudolf Péter Budapest díszpolgár avatás   (Fotó: Máté Krisztián)

Rudolf Péter a díszpolgárrá avatásán mesélt a Lokálnak

Bár tősgyökeres fővárosi, Rudolf Péter a Lokálnak elárulta, igazán csak nemrég, a Kossuthkifli forgatása kapcsán ismerte meg a várost, amelynek most díszpolgára lett. A Kossuth-és Jászai-díjas színész-rendező szerint, aki ünnepi közgyűlés keretében vette át a címet, Budapest egyre inkább rendben van.

– Milyen érzés egy alkotó számára, mikor nem a szakma vagy a közönség, hanem a városa ismeri el munkásságát?


– Természetesen büszkeséggel töltött el, közben viszont zavarba jöttem, mikor körbenéztem, hogy kikkel együtt kaptam meg a díjat. Nyilván az ember így is – úgy is teszi a dolgát, de az ilyen visszajelzéseket jófajta mérföldköveknek tartom. Ez olyan, mint amikor az ember tudja, le fogja futni a maratont, de amikor 32 kilométernél kap egy banánt, azért az jól esik. (nevet)

– Milyen az ön Budapestje?


– Az az érdekes, hogy nagyon sokat dolgozom és csak egy bizonyos útvonalon járok. Aztán a Kossuthkifli munkálatai kiemeltek engem a “megszokottból”, ugyanis folyamatosan Budán vágtam a sorozatot. Bekeveredtem a városba és olyan voltam, mint egy turista. Lenyűgözött a város. Esténként, mikor megyek haza, a Margit-hídon minden egyes alkalommal újraélem, hogy a természet összerakott egy ilyen csodát. A hegy-völgy-síkság találkozása maga egy gyönyörűség és közben folyamatosan újulnak meg a terek, szökőkutak épülnek.

– Ahogy tudom, hobbiszinten foglalkozik építészettel…

– Nem szakemberként, csupán kutatom, hogy bizonyos helyeken mitől van harmónia. Amikor az ember vesz egy házat, folyamatosan azon gondolkodik, hogyan tehetné szebbé, kezdve akár a villanykörte cseréjénél. Ilyen az, amikor egyre inkább rendben vannak a dolgok és ez a fővárosról is egyre inkább elmondható.

– Milyennek találja Európa egyik legszebb városának kulturális életét?

– Elég nehéz így összefoglalni. Az ember beüti a keresőbe, hogy színházba akar menni, akkor egy olyan lista jön föl, ami kevés más városban elérhető. Óriási érték, hogy megmaradtak a repertoár színházaink, közben a friss főiskolások számos placcon tudnak dolgozni, valamint a függetlenek – bár nem ez a legjobb szó – is megtalálták a helyüket. Ezt a sokszínűséget meg kell őrizni, de mellette le kell futtatni az egységesítésért folytatott játszmákat, mert nincs jobb és bal oldali színház. Színház van és én harmóniára vágyom ebben az ügyben.

– Számos szakmai és közönségdíjjal a háta mögött, most Budapest díszpolgára lett. Mi az, ami ezután következik?

– Nagyon hiú és becsvágyó ember vagyok és ez motorizál is. A díjakkal úgy vagyok, hogy – miközben nagyon tudok nekik örülni – nem bennük mérem a létezésemet. Szerintem nem egy következő díjon, hanem egy következő munkán töri az ember a fejét és örül, ha később díj születik belőle (nevet)

Ők az új díszpolgárok

Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész

Hámori József Széchenyi-díjas biológus

Kerkápoly Endre mérnök (posztumusz)

Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes

Portisch Lajos, a nemzet sportolója címmel kitüntetett sakkozó

Rudas Ferenc korábbi válogatott labdarúgó

Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész

Varga Zoltán magyar olimpiai bajnok labdarúgó (posztumusz)

 

Névjegy: Rudolf Péter

Rudolf Péter Budapest díszpolgár avatás   (Fotó: Máté Krisztián)

Rudolf Péter, mögötte felesége, Nagy-Kálózy Eszter

Született Budapesten, 1959. október 15-én. A Színház és Filmművészeti Főiskolán 1983-ban diplomázott, utána a Vígszínházhoz szerződött, melynek 1998-ig tagja volt, azóta szabadúszó. Legfontosabb filmes munkái a Cha-cha-cha, Jób lázadása, az Üvegtigris trilógia és a Kossuthkifli című minisorozat. Felesége, a szintén szakmabeli Nagy-Kálozy Eszter színésznő, akivel két közös gyerekük van: a 24 éves Olivér és a 20 esztendős Szonja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rollereznél? Engedély kell!

  Rollereznél? Engedély kell!

  Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

 • Ciao, Giro!

  Ciao, Giro!

  Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.