2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

Sokkal kevesebbet isznak az oroszok

Majdnem öt literrel csökkent az oroszok évi átlagos alkoholfogyasztása az elmúlt öt évben – közölte csütörtökön az orosz egészségügyi minisztérium vezető pszichiáter-narkológusa.

Jevgenyij Brjun az alkoholfüggőség ellen harcoló Anonim alkoholisták egyesület fennállásának nyolcvanadik évfordulóján tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy öt év alatt 18 literről 13,5-re csökkent az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás mértéke. A 13,5 literes adat megfelel szerinte a mediterrán alkoholfogyasztási kultúrára jellemző átlagos adatnak.

A minisztériumi illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkvában is csökkent a szeszes italok fogyasztása, ami a fejlett fővárosi “infrastruktúrával” magyarázható: az embereknek van lehetőségük megvalósítaniuk önmagukat, másrészt pedig a moszkvai lakásokban “kényelmetlen” kisüstit főzni.


Brjun rámutatott arra, hogy a szeszfogyasztási statisztikák az előállított alkohol mennyisége alapján készülnek. Úgy számolnak, hogy amennyit előállítanak, annyi fogy el, de valójában nem tudni, hogy mennyit isznak meg belőle, az pedig végképp nem ismert, hogy házilag mennyi párlat készül. A harmincezer fős városoknál kisebb településeken felmérések sincsenek minderről.

Jevgenyij Brjun szerint az alkoholfüggő oroszok még mindig vonakodnak attól, hogy segítséget kérjenek az Anonim alkoholisták egyesülettől. “Nem értik az emberek, hogy ez a józanok egyesülete, és nem az alkoholistáké. Az ott dolgozó emberek hozzájárulásukat adják az alkoholisták rehabilitációjához” – mondta a minisztériumi szakértő.

Kapcsolódó Cikkek