2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb IV.kerület

Szeret Újpesten élni a humorista

Varga Ferenc József, a Karinthy-gyűrűs humorista, bár nem született újpesti, szeret itt élni. A Lokálnak többek között az első kerületi élményéről, az újpesti humorról mesélt és arról, miért szeretné, ha Aradi Tibor is ide költözne.

varga ferenc józsef-vargafj.hu Mit jelent önnek az újpestiség?


– Bár mindennél messzebb áll tőlem a patriotizmus és a hazafias érzés,  szeretem Újpestet. Stuttgartban születtem, de 6 hónapos korom óta újpesti vagyok, ezért ez a városrész mindent jelent: a gyerekkori élményeket, az iskolás és gimnáziumi éveket, otthont, emlékeket… komoly gyűjteményem van régi újpesti fotókból, és amint találok valami kincset a neten, rögtön mentem is le. És, miután Újpesten élek, mindennap körbejárom az utcákat: akár csukott szemmel is odatalálnék egyes helyekre. De azért ne próbáljuk ki!

 

 

 Mi volt az első, Újpesttel kapcsolatos élménye?


A csibészes mosolyú Varga Ferike

A csibészes mosolyú Varga Ferike

– Miután csecsemő-koromban kerültem Újpestre, így valószínűleg az az egyik első élményem, hogy valaki a babkocsi fölé hajol és azt mondja: “hát sssziiiijaaaa… hát gugyugyugyu… de szép vagy!” Én biztos, elkerekedett szemmel néztem az illetőt és performansza láttán hirtelen szellemi fölényérzetem támadt. Amúgy később, gyerekkoromban hosszú, göndör hajam, lányos külsőm volt. Gyakran fordult elő, hogy az utcán valaki megjegyezte: “Jaj de szép kislány. Hogy hívnak?” Én meg okosan válaszoltam neki: Varga Feri, mert akkor még nem voltam Józsi.

–  Felismerik az utcán? Mit kérdeznek ilyenkor?

–Mostanában is megállítanak, rám köszönnek. Érthetetlen módon most senki nem mondja, hogy milyen szép kislány. Viszont művész úrnak szólítanak sokan – ezt sem értem. De örülök, hogy tetszik, amit csinálok. Nagyon ismert vagyok. Nemrég egy ifjú hölgy autogramot kért tőlem. Én pedig tollat és papírt tőle. Nem volt neki. Mondom: “Nem baj, majd legközelebb én is jobban készülök.” “Egy dolgot azért elárulsz?” – kérdezte ő. “Persze.” “Hogy hívnak?” Na ennyire vagyok ismert.

Keresi az újpesti humort

“Művész úrnak szólítanak. Nem értem”

– Ön szerint létezik újpesti humor?

–Újpesti humor? Hát, ha Újpesten adja elő valaki, akkor van. Vagy, ha az újpesti humoristákat nézzük, Beleznay Endre vagy Éles István kollégákat. Vagy engem. Remélem, a frissen Karinthy- gyűrűs Aradi Tibi kollégám is egyszer Újpestre költözik, és akkor gazdagabb lesz az újpesti humor. Bár Tibi Fradi drukker. Amúgy nem tudok róla, hogy lenne kifejezetten újpesti humor, de amint megtalálom ennek motívumait, szólok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.