EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Életmód

Színesgalléros melók

Hallotta már a rózsaszíngalléros kifejezést? És azt, hogy rövidszoknyás munkaerő? Esetleg ön egy kékgalléros, vagy inkább a fehérgallérosok közés sorolná magát? Fél az aranygallérosoktól? Nem, nem az éjszakai életből, hanem a munkaerő piacról származnak ezek a fogalmak.

Az asszisztensi állás tipikusan női munka

Az asszisztensi állás tipikusan női munka

A rózsaszíngalléros munkák közé azok a szakmák sorolhatók, amelyekben magas a női dolgozók száma. A babysitter, kozmetikus, fodrász, személyi asszisztens, recepciós, védőnő vagy az óvónő munkakörben gyakorlatilag nem is tudunk férfiakat elképzelni. Innen ered a rózsaszíngalléros kifejezés is, hiszen a köztudatban ez a lányok színe.  Először a ’70-es években használta ezt a kifejezést  Louise Kappe Howe, aki rávilágított arra a társadalmi problémára, hogy a nők be vannak zárva a rózsaszíngalléros állásokba, és az ezen kívül eső munkák már nem tekinthetők elfogadott foglalkozásoknak a számukra.


 

A kékgallérosok a munkásoverálról kapták a nevüket

A kékgallérosok a munkásoverál színéről kapták a nevüket

A fizikai munkát végzőket – többnyire a férfiakat – a munkaszociológia kékgallérosoknak nevezi. Ez a fogalomnak a kék színű munkás overállra utal, vagyis valamennyi kétkezi, betanított-, segéd- vagy szakmunkát végző szakembert így neveznek: ide tartoznak például a bányászok, gyári és építő munkások.

A fehérgallérosok mindig vezető beosztásúak

A fehéringesek mindig vezetők

A fehérgalléros kifejezés a szellemi munkaköröket takarja. Az elnevezés onnan ered, hogy a jellemzően irodai munkát végzők fehér ingben dolgoznak. Ide azok tartoznak, akik a gazdaság húzó ágazataiban, vagyis a bankszektorban, az adminisztrációban, a PR és marketing világában, vagy például a kutatás-fejlesztés területén dolgoznak.


A galléros hierarchia csúcsa az aranygallér

A galléros hierarchia csúcsa az arany

Az aranygallérosokat Robert E. Kelley, a Carnegie Mellon University professzora említi először 1985-ben. Ez a munkaerő magasan képzett, vezetői képességekkel rendelkezik, mindennél fontosabbnak tartja a vállalat jövedelmezőségét, vagyis ők a sikeres menedzserek, akik a többi gallérost irányítják.

A zöldek viszonylag újak

A zöldek viszonylag újak

A zöldgallérosok viszonylag új fiúk a munkaerő piacon, hozzájuk azokat a munkaköröket sorolják, melyek valamilyen módon a környezet megóvását célozzák. Ilyenek például a környezetvédelemmel foglalkozó tanácsadók, tanárok és jogászok, megújuló energiát felhasználó mérnökök és építészek, őstermelők, biogazdálkodók.

A rövidszoknyás meló nem éppen a leghízelgőbb kifejezés

A rövidszoknyás nem éppen a leghízelgőbb kifejezés

A legmegalázóbb fogalom a rövidszoknyás munka. Ezek a munkakörök nem igényelnek magas fokú képzettséget, az elvégzendő feladatok könnyen megtanulhatók. Elsősorban fiatal, pályakezdő nők töltik be ezeket az állásokat, felvételüknél a szakmai ismereteknél sokkal fontosabb szempont a külső megjelenés.

Rózsaszín gettók

A mai munkaerőpiacon megjelentek az úgynevezett rózsaszíngalléros gettók. Ezt a gyűjtőfogalmat a többségében nők által betöltött szakmák megjelölésére használják, és nem egyenlő a feminizálódással. Arra utal, hogy a nők általában ugyanazokban a munkakörökben dolgoznak, és sokszor beleragadnak ezekbe a gyakran alulfizetett munkákba, gátat állítva a karrierlehetőségeik elé. A piacon kialakult egy viszonylag jól körülhatárolható tevékenységi kör, amelyen belül a nők mozoghatnak és dolgozhatnak, de a kör határainak átlépésére már nem képesek. A rózsaszíngalléros munkások kevesebbet keresnek a fehérgalléros munkavállalókhoz képest. Viszont, ami még ennél is meglepőbb, a tipikusan férfiak által dominált kékgalléros munkavállalókhoz képest is alacsonyabb a fizetése a rózsaszín gettókban ragadt női alkalmazottaknak, ami megint csak a nemek közötti egyenlőtlenségre és a nők korlátozott munkaerő-piaci lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tároljunk, de hogyan?

  Tároljunk, de hogyan?

  Senki sem szeret takarítani. Persze vannak praktikák, amelyekkel könnyebbé, viccesebbé és elviselhetőbbé tehetik ezt a nehéz fizikai munkát. Ez egy szükséges rossz, amit hétről hétre muszáj megcsinálni a lakástulajdonosoknak, akik dönthetnek a takarítás sűrűségéről, sőt arról is, hogy milyen környezetbarát megoldásokat alkalmaznak a por eltüntetése során.

 • Mindennapi tudomány: a portörlés

  Mindennapi tudomány: a portörlés

  Senki sem szeret takarítani. Persze vannak praktikák, amelyekkel könnyebbé, viccesebbé és elviselhetőbbé tehetik ezt a nehéz fizikai munkát. Ez egy szükséges rossz, amit hétről hétre muszáj megcsinálni a lakástulajdonosoknak, akik dönthetnek a takarítás sűrűségéről, sőt arról is, hogy milyen környezetbarát megoldásokat alkalmaznak a por eltüntetése során.

 • Sminkigazítás az irodában

  Sminkigazítás az irodában

  Munka közben is felfrissíthetjük a sminkünket és áldozhatunk a szépség oltárán. Íme, néhány tipp az irodai kozmetikára, hiszen a reggel elkészített sminkü bizony nem mindig bírja az egész napi gyűrődést.