EUR: 337,98 Ft
CHF: 318,50 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Budapest XIX.kerület

Szülésznő gitárral?

A Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola gitárszakos diákjainak év végi koncertjét a Polgármesteri Hivatal üléstermében rendezték. A fiatal tehetségek megmutathatták, mit tanultak az elmúlt esztendőben.

– Általános iskola második osztályába jártam, mikor elkezdtem gitározni, ennek most már tizenegy éve. Pedig először fuvolázni akartam, de nem volt hely a zeneiskolában azon a szakon, és jött a pengetés, mert a gitárosokhoz befértem. A sors keze lehetett, mert úgy érzem, ez az én hangszerem – mesélte lapunknak Jávori Zsófia, a művészeti iskola végzős növendéke, hogyan is kezdődött zenei karrierje.


Gitár szakos növendékek év végi koncertje Polgármesteri Hivatal XIX. kerület Jávori Zsófia

Jávori Zsófia idén végez, de szülésznőként sem mondana le a zenéről

Bevallása szerint kacérkodott a gondolattal, hogy tanár legyen a későbbiekben, de inkább hobbiszinten folytatná a zenélést, ugyanis eltökélt terve, hogy szülésznő lesz. Elmondása szerint a darabok, amiket megtanul, nem mindig könnyűek, de a nehezek közül is van, amik egyszerűen belemásznak az ujjaiba, és magától értetődő természetességgel szólalnak meg a hangszeren. – Nem vagyok az a nagyon központi figura, de a szűk baráti körben azért néha előkerül a gitár, és jöhetnek a jól ismert dalok. A Metallica Nothing Else Matters című számát viszonylag könnyű megtanulni, az nekem is kedvenc. Kimondott rocksztár sosem akartam lenni, viszont szívesen kipróbálnám magam zenekarban.

Erre eddig csak családi formációban volt lehetősége, ám nem a Jávori család lesz az új Kelly Family.


– A húgom csellózott, de négy fiútestvérem mind gitározik, és még apu is. Karácsonyra néha készültünk minikoncerttel, Kiscsillag volt a nevünk, akkor még a mostani, ismert Kiscsillag nem létezett. De ebben ki is merültek a fellépéseink.

Keserű Anna (11) volt a legfiatalabb diák, aki az év végi koncerten a pódiumra ült.

– Ez az első évem, és nagyon élvezem az órákat. Igyekszem minden nap gyakorolni, muszáj is, mert van házi feladat, amit aztán kielemzünk az órán a tanárommal – mondta Anna a Lokálnak, akit egyelőre nem foglalkoztat a távoli jövő, egyszerűen csak jól érzi magát játék közben.

Gitár szakos növendékek év végi koncertje Polgármesteri Hivatal XIX. kerület Keserû Anna

Keserû Anna volt a legfiatalabb fellépő

22 tanszakon oktatnak
A Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola jogelődje, a Kispesti Zeneiskola a Fővárosi Zeneiskola Szervezet körzeti zeneiskoláinak megszűnése után, 1968-ban alakult Szatmári László vezetésével, aki azóta is az iskola “tiszteletbeli örökös igazgatója”. Jelenleg két művészeti ágon, 22 tanszakon, 12 évfolyamon folyik az oktatás. A növendékek életkora hat évestől a felnőtt korig terjed. Az iskola kiemelten fontos feladatának tartja az amatőrképzést és a zenei pályára való felkészítést.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.