EUR: 322,38 Ft
CHF: 287,02 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Életmód

Szupermamik a munkahelyen

Lehetünk-e egyszerre tökéletes munkaerők és szupermamik? Kell-e választani a munka és a család között? Ezeket a kérdéseket ezerszer feltette már magának minden dolgozó anyuka. Zámbó Márta életvezetési tanácsadóval kerestük a lehetséges válaszokat.

dolgozó_nő_pixabay– Bármi lehetséges, ha hiszünk benne, ugye? A kérdés mindig az, hogy mit szeretnénk megvalósítani. A szuper szó jelentése viszonylagos. Önmagunkhoz mérten lehetünk szuperek és nem másokhoz hasonlítva, hiszen minden élethelyzet és személyiség különböző – magyarázza Márta.  – A nők sok esetben azért próbálnak megfelelni miden rájuk zúduló elvárásnak, mert a tökéletes nő képét akarják megtalálni önmagukban. Zsonglőrködés az idővel és a feladatokkal, folyton készenlétben lenni, megugrani az akadályokat és mindent megoldani. Munka és család mellett a modern nő még szépségszalonba is jár, edzi a testét és lelkét, ápolja kapcsolatait – sorolja a megfelelés lépcsőfokait. – Pedig a „szupervumen” léte fikció, olyan idealizált kép, ami kisebbségi érzéseket, kétségeket kapcsol be az életünkbe: vajon érünk-e annyit, vajon vagyunk-e olyan jók, mint az ideálok?


És miközben ezeken a kérdéseken rágódunk, munkahelyünkön is helyt kell állni, ahol gyakran attól érezzük magunkat kevesebbnek kollégáinknál, hogy szülői értekezletre kell rohannunk, vagy megszervezni, hogy ki vigye haza a gyereket, amikor becsúszik egy túlóra. Ha pedig mindig a családi kötelezettségre hivatkozunk, akkor valószínűleg lőttek az előléptetésnek.

gyerek_pixabay– A hosszú távú női karrierterv szerves része a család – szögezte le a szakember. – A kiteljesedett nő – családdal, gyerekekkel–, sok esetben érettebb a szakmai feladatokhoz. A vezetői alkalmasság egyébként nem csupán nemek kérdése. Vezetővé válni, érni, felnőni kell. Ez is egy tanulási folyamat, mint minden más az életben. A két nem közötti evolúciós eltérések más-más adottságokat jelentenek, de nem kizárólagosságot. Nagy általánosságban a férfiak inkább probléma-megoldás orientáltak, cselekvők, elmélet-alkotók és a működés-működtetés, no meg a versengés érdekli őket. Míg a nők empatikusak, jobban és többet kommunikálnak, remek szervezők és gyakorlatiasak, jól tudnak kooperálni és segítséget nyújtani. A felsoroltak mindegyike pedig vezetői tulajdonság is egyben.


Kapcsolódó Cikkek

 • Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubairól elsőre sokaknak a luxus, a gazdagság és a fényűzés jut eszébe, na meg a gyönyörű kelet-európai lányok és az olajsejkek üzleti kapcsolata.

 • A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  Sok mikroműanyag lehet a hazai folyók üledékében, ami a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói szerint jelentős környezeti kockázattal járhat – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • Elő a turmixszal! 

  Elő a turmixszal! 

  A kánikulában nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a konyhában, a meleg tűzhely mellett. A legoptimálisabb az lenne, ha semennyit sem kellene, de akkor mit eszik az éhes család?