EUR: 360,87 Ft
CHF: 339,97 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Életmód

Szupermamik a munkahelyen

Lehetünk-e egyszerre tökéletes munkaerők és szupermamik? Kell-e választani a munka és a család között? Ezeket a kérdéseket ezerszer feltette már magának minden dolgozó anyuka. Zámbó Márta életvezetési tanácsadóval kerestük a lehetséges válaszokat.

dolgozó_nő_pixabay– Bármi lehetséges, ha hiszünk benne, ugye? A kérdés mindig az, hogy mit szeretnénk megvalósítani. A szuper szó jelentése viszonylagos. Önmagunkhoz mérten lehetünk szuperek és nem másokhoz hasonlítva, hiszen minden élethelyzet és személyiség különböző – magyarázza Márta.  – A nők sok esetben azért próbálnak megfelelni miden rájuk zúduló elvárásnak, mert a tökéletes nő képét akarják megtalálni önmagukban. Zsonglőrködés az idővel és a feladatokkal, folyton készenlétben lenni, megugrani az akadályokat és mindent megoldani. Munka és család mellett a modern nő még szépségszalonba is jár, edzi a testét és lelkét, ápolja kapcsolatait – sorolja a megfelelés lépcsőfokait. – Pedig a „szupervumen” léte fikció, olyan idealizált kép, ami kisebbségi érzéseket, kétségeket kapcsol be az életünkbe: vajon érünk-e annyit, vajon vagyunk-e olyan jók, mint az ideálok?


És miközben ezeken a kérdéseken rágódunk, munkahelyünkön is helyt kell állni, ahol gyakran attól érezzük magunkat kevesebbnek kollégáinknál, hogy szülői értekezletre kell rohannunk, vagy megszervezni, hogy ki vigye haza a gyereket, amikor becsúszik egy túlóra. Ha pedig mindig a családi kötelezettségre hivatkozunk, akkor valószínűleg lőttek az előléptetésnek.

gyerek_pixabay– A hosszú távú női karrierterv szerves része a család – szögezte le a szakember. – A kiteljesedett nő – családdal, gyerekekkel–, sok esetben érettebb a szakmai feladatokhoz. A vezetői alkalmasság egyébként nem csupán nemek kérdése. Vezetővé válni, érni, felnőni kell. Ez is egy tanulási folyamat, mint minden más az életben. A két nem közötti evolúciós eltérések más-más adottságokat jelentenek, de nem kizárólagosságot. Nagy általánosságban a férfiak inkább probléma-megoldás orientáltak, cselekvők, elmélet-alkotók és a működés-működtetés, no meg a versengés érdekli őket. Míg a nők empatikusak, jobban és többet kommunikálnak, remek szervezők és gyakorlatiasak, jól tudnak kooperálni és segítséget nyújtani. A felsoroltak mindegyike pedig vezetői tulajdonság is egyben.


Kapcsolódó Cikkek

  • Krízishelyzetben a legjobb áru a bizalom

    Krízishelyzetben a legjobb áru a bizalom

    A koronavírus – járvány átírta a szolgáltató piacot is: rengeteg vállalkozás kényszerszünetre ítéltetett,  és számos szélsőséges szolgáltatói hozáállással találkozhatunk. Némelyik bicskanyitogató, de akad szép számmal olyan is, amelyiknek sikerült megtalálnia a jótékony piaci jelenlétet.

  • Oldjuk fel magunkban a szorongást!

    Oldjuk fel magunkban a szorongást!

    Nehéz feldolgozni, hogy részesei vagyunk egy világjárványnak, hogy a  városok kiürülnek, és a szeretet és gondoskodás legnagyobb jele, ha nem találkozunk egymással.